Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Prostovoljci so delili romarjem čaj in kavo (foto: Izidor Šček)
Prostovoljci so delili romarjem čaj in kavo

Dan mladih prostovoljcev

| 15.04.2015, 12:46 Petra Stopar

Zaznamujemo mednarodni dan mladih prostovoljcev. Ta že od leta 1988 postavlja v ospredje milijone mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Praznovanje z različnimi aktivnostmi od petka do nedelje pripravlja tudi slovenska krovna prostovoljska organizacija.

Po podatkih iz leta 2013 so v Sloveniji približno trije odstotki prostovoljcev, ki so mlajši od 18 let, število opravljenih prostovoljskih ur pa se povečuje. Kot pravi izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, se lahko »mladi z vključitvijo v prostovoljsko delo učijo odgovornosti do drugih in do dela, ki ga opravljajo, zakonitosti, ki veljajo v delu z drugimi, učinkov, ki jih imajo njihova dejanja na druge, skrbi za okolje, sodelovanja in še mnogo več«.

V Uradu za mladino RS pa poudarjajo pomen organizacij kot so Zavod Voluntariat, gasilci, taborniki in skavti. »V našem združenju imamo preko 820 prostovoljcev, kar pove, da nam to veliko pomeni. Ti mladi pripravljajo programe, načrtovanja in projekte, vse z namenom, da bi mlade vzgajali, da bi pomagali k boljšemu svetu kot ga trenutno imamo. Druga stvar pa je, da se veliko ukvarjamo s služenjem, s pomočjo tistim, ki jo potrebujejo, v raznih dobrodelnih projektih zbiramo denar in to je to, s čimer se ukvarjamo,« je za naš radio povedala Ana Špes iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki bo v soboto praznovalo 25. obletnico delovanja.

Veliko mladih prostovoljcev je tudi v Slovenski Karitas. Približno sto jih vsako leto sodeluje na vsakoletnih Počitnicah biserov za otroke iz socialno ogroženih družin. »Vseskozi so mladi prostovoljci pripravljeni priskočiti na pomoč ob povabilih Karitas k sodelovanju kot na primer pri dvigovanju telefonov ob dobrodelnem koncertu, učni pomoči otrok iz socialno ogroženih družin, pri delu z odvisniki … Povezani pa smo tudi z mladinskimi centri, kjer mladi pripravljajo delavnice za otroke, sodelujejo na oratorijih, pomagajo pri učenju,« je dejala sodelavka Karitas Mojca Kepic.

Ena izmed prostovoljk je ob sklepu prostovoljnega dela na Počitnicah biserov zapisala: »Čas s prostovoljci BISEROV mi bo za vedno ostal drag spomin, saj sem imela čast srečati toliko različnih ljudi, ki so vsak zase krasna oseba. Hvala vam za vse, dali ste mi ogromno novih pogledov na svet in na stvari, toliko topline, prijateljske ljubezni, potrditve, in samozavesti, česar si ob odločitvi, da se pa le pridružim Biserom, nisem niti v sanjah predstavljala in so se mi pripovedi starejših biserov zdele pretirano lepe in vzhičene. Evo me, sem postala ravno taka.«

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.