Petra StoparPetra Stopar
Kristusovo vstajenje (foto: brezje.rkc)
Kristusovo vstajenje | (foto: brezje.rkc)

Škofje v velikonočnih poslanicah o upanju in ljubezni

Slovenija | 04.04.2015, 19:44

V teh dneh pošiljamo in prejemamo velikonočna voščila, ki so polna veselja, upanja in različnih spodbud za vsakdanje življenje. V poslanicah so različna sporočila vernikom namenili tudi naši škofje.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore med drugim opozarja na rušenje in krušenje nekaterih temeljnih vrednot človekovega življenja in njegovega sožitja, ob tem pa poudarja pomen odpuščanja. To je po njegovih besedah tudi prvo sporočilo bližajočih se praznikov. "Ob srečanju s sovraštvom se ne smemo ujeti v jezo, se prepustiti želji po maščevanju in medsebojnemu nasprotovanju, ampak se moramo v moči Kristusovega odrešenja in njegove ljubezni odzvati z ljubeznijo, z molitvijo in odpuščanjem." Kot je še poudaril nadškof Zore, velika noč nagovarja tudi našo omejenost, našo bivanjsko krhkost, saj se mora vsak človek prej ali slej zazreti v svojo lastno smrt. "Dokler se v smrt oziramo zgolj iz sebe, je grob prostor brez izhoda, mesto izničenja in dokončnega propada. Ko pa se s svojo smrtjo srečamo z Jezusom Kristusom, življenje nima več konca, smrt pa postane prehod v življenje, ki je ožarjeno z Jezusovim vstajenjem in večnostjo. Kako osvobajajoče zveni beseda apostola Pavla: Kristus je vstal od mrtvih, prvenec tistih, ki so zaspali. Za njim bomo vstali tudi mi, če ga bomo sprejeli za svojega Boga in odrešenika. Velika noč je torej praznik upanja in življenja. Praznik upanja in življenja za vse tiste, ki hrepenijo po resnici, pravici, svobodi, dostojanstvu."

Ker bo novi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl škofovsko posvečenje prejel 26. aprila, velik del slovesnosti v štajerski prestolnici te dni vodi apostolski administrator, celjski škof Stanislav Lipovšek. V svojem velikonočnem voščilu je spomnil prav na to, da se je z imenovanjem novega pastirja mariborske nadškofije zanjo začelo novo poglavje. Veseli ga, da naša krajevna Cerkev pogumno nadaljuje pastoralno prenovo in da se na ravni vesoljne Cerkve nadaljuje sinoda, posvečena družini in njenemu poslanstvu. Škofa Lipovška po drugi strani skrbijo vojni spopadi po svetu, terorizem in mnoge krivice, ki prinašajo trpljenje. Opozoril je tudi na napetosti pri nas, pri čemer se je še posebej dotaknil novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. "V duhu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih zagotavlja naša ustava, imamo vsi ljudje pravico, da izrazimo svoje mnenje in prepričanje o vseh vprašanjih, tudi o družini in o pravicah zakoncev, staršev, otrok in starih staršev, ki so povezana z družino in imajo svoje božjepravne, naravne in človeške temelje in razsežnosti." Škof Lipovšek želi, naj na vse težave posijeta luč in sporočilo velikonočnega praznika, ki nam zagotavljata, da nismo sami, ampak je z nami Gospod. "To pomeni, da v svetu in pri nas niso na delu le sile teme, ki ogrožajo temelje našega bivanja in človeško dostojanstvo, ampak se na tem svetu vztrajno in nezadržno uresničuje božji načrt odrešenja, ki ga je začel in uresničil Jezus Kristus in ga danes v moči njegovega naročila uresničuje njegova Cerkev. Ko si v teh dneh voščimo srečne in blagoslovljene velikonočne praznike, želimo prav to, da bi se v teh prazničnih dneh na mnogotere načine srečali s Vstalim Kristusom, vstopili v skrivnost in sporočilo velikonočnega praznika in bi v luči in moči Jezusa Kristusa, križanega od mrtvih vstalega Gospoda zajeli novih duhovnih moči in spodbud za pot , ki je pred nami."

Koprski škof Jurij Bizjak sporočilo velike noči vidi v besedah psalmista, ki pravi: Zvestoba se bo sklonila iz nebes in pravičnost bo pognala iz zemlje. "Nebeški Oče je ostal zvest svojim obljubam, poslal je svojega Sina, ki je izpolnil Njegovo voljo do konca. Ko se je dvignil iz podzemlja, je z njim vstala pravičnost. Zaradi našega opravičenja je bil obujen od mrtvih, je vstal od mrtvih in nam pridobil opravičenje." V svojem voščilu vernikom je spomnil, da je Božji grob vulkan resnice in življenja, svetosti in milosti, pravičnosti, miru in ljubezni. Škof Bizjak želi, da bi se tudi v vsakem od nas te lastnosti okrepile. "To bo lep sad, lepa pridobitev, lep uspeh, učinek Kristusovega vstajenja in našega slavljenja velike noči."

Novomeški ordinarij Andrej Glavan je kratko voščilo izrekel med nedavno predstavitvijo dogodkov ob deseti obletnici ustanovitve škofije, ki jo bodo praznovali prihodnje leto. "Vsem res lepe, blagoslovljene in vesele velikonočne praznike."

Murskosoboški škof Peter Štumpf je spomnil, da je Jezus na križu umrl za nas, saj se je med nas in Boga vrinilo zlo. Ranilo je našo svobodo, spoznanje in se vsiljuje v naša dejanja, ki jim pravimo greh. A boja proti temu po besedah škofa Štumpfa ne zmoremo sami, nujno potrebujemo pomoč. "Bog ni želel, da bi nam greh zaprl poti do večnosti. Edino druga Božja oseba Jezus Kristus se je iz ljubezni do nas odločil za to težko, a za nas odločilno dejanje. Zato nam velika noč sporoča, da greh in smrt nimata nad nami več moči, saj v sebi nosimo kali večnosti. To je zares radostna novica. Ne izgubljajmo poguma! Tudi mi stavimo svoje upanje, svoje nemoči, svoje poraze, vse naše življenje na Vstalega Kristusa. Oklenimo se Ga in On bo ostal z nami."

Praznujejo tudi verniki Evangeličanske Cerkve. Njihov škof Geza Filo je v velikonočni poslanici pozval k drugačnemu praznovanju. "Izkoristimo priložnost za več poguma za življenje. Bodimo prijazni in dobri do svojih bližnjih, do drugačnih, do vseh sotrpinov tega sveta. Poskusimo se dvigniti nad preživele vzorce preteklosti. Postanimo znamenje vstajenja svetu, nato pa vsak dan z veselim velikonočnim pričevanjem nadaljujmo sredi življenja. Prav tja, kjer se zdi trpljenje najmočnejše, ponesimo sporočilo velikonočnega upanja. Osrečimo sebe in svet okrog nas."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.