Petra StoparPetra Stopar

Škof Lipovšek pri krizmeni maši v Mariboru: V blagoslovljenih sv. oljih se zrcali celotno duhovno poslanstvo in dejavnost Cerkve

Slovenija | 01.04.2015, 15:28

Ker bo novi mariborski nadškof Alojzij Cvikl škofovsko posvečenje prejel 26. aprila, bo velikonočne slovesnosti v Mariboru vodil še apostolski administrator, celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je že danes v mariborski stolnici daroval krizmeno mašo. Uvodoma je spomnil, da bodo prihodnje leto, po dveh zaporednih letih, krizmeno mašo znova imeli v četrtek, takrat z nedavno imenovanim mariborskim nadškofom metropolitom Cviklom, ki mu je škof Lipovšek znova izrekel dobrodošlico.

Na veliki četrtek, rojstni dan duhovništva in evharistije, smo po besedah škofa Lipovška vsi, posebej pa duhovniki, redovniki, diakoni, redovnice in bogoslovci, nagovorjeni, da poglobimo in utrdimo posvečenje, zavezo z Gospodom, se popolnoma identificiramo z Njim in po Njem in v njegovem imenu zidamo in gradimo božje kraljestvo. "Ko se tebi, spoštovani novoimenovani gospod nadškof metropolit, apostolskemu nunciju v Sloveniji, rimski Kongregaciji za duhovnike, Graški škofiji zahvaljujem za dosedanje sodelovanje, molitve, razumevanje in pomoč pri reševanju mariborske nadškofije je treba reči, da zadeva še zdaleč ni končana in bo treba še veliko moliti in marsikaj postoriti za dokončno rešitev zapletenega položaja. Zato je moja zahvala za dosedanje sodelovanje istočasno zaupna prošnja, da bomo še naprej zvesto sodelovali, nosili bremena drug drugega (prim. Gal. 6,2) in z molitvijo klicali božji blagoslov za svetlo prihodnost naše nadškofije in metropolije," je dejal Lipovšek in vse povabil na posvečenje novega nadškofa Cvikla, ki bo 26. aprila ob 15. uri.

Posebej se je Lipovšek zahvalil vsem duhovnikom jubilantom in tudi tistim, ki upravljajo dve ali več župnij in skupaj s svojimi sodelavci potrpežljivo prenašajo in rešujejo probleme in težave, ki jih s seboj prinaša pomanjkanje duhovnikov in duhovnih poklicev.

Duhovniki ob škofu
Duhovniki ob škofu © Feliks Kolar

Škof Lipovšek
Škof Lipovšek © Feliks Kolar

Spomnil je, da pri krizmeni maši blagoslavljajo krstno in bolniško olje in posvečujejo sv. krizmo in na vso to bogato pastoralno dejavnost kličejo božji blagoslov in obilje darov Sv. Duha. "V blagoslovljenih sv. oljih se namreč zrcali celotno duhovno poslanstvo in dejavnost Cerkve ter duhovno poslanstvo, moč in sijaj naše duhovniške službe," je dejal škof.

Po njegovih besedah se v krstnem olju kaže uvajanje v krščansko življenje, doma, v družini, v župniji, pri bogoslužju, v učilnici. Pri blagoslovu bolniškega olja pa si po njegovih besedah želimo, da to nebeško zdravilo varuje na telesu, duši in duhu vsakega, ki bo s tem sv. oljem maziljen. "Tu je obsežena vsa pastorala bolnikov, invalidov, starejših, trpečih, umirajočih. Tu so telesna in duhovna dela usmiljenja, karitas, dobrodelnost, prostovoljstvo."

Najbolj slovesna je posvetitev sv. krizme, dragocenega olja, s katerim so maziljeni novokrščenci, birmanci, diakoni, novomašniki, škofje; vsi, ki se posvetijo delu za božje kraljestvo.

Vir: Nadškofija Maribor

foto: Feliks Kolar

Škof Stanislav Lipovšek, novo imenovani nadškof p. Alojzij Cvikl in proovincial minoritov p Milan Kos
Škof Stanislav Lipovšek, novo imenovani nadškof p. Alojzij Cvikl in proovincial minoritov p Milan Kos © Feliks Kolar

Duhovniki ob škofu
Duhovniki ob škofu © Feliks Kolar

Duhovniki
Duhovniki © Feliks Kolar

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.