Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Kolar Celarčeva zdravstvene zavode poslala k pregledu čakalnih seznamov

Slovenija | 06.04.2015, 10:30

Skrajšanje čakalnih vrst je eno najbolj perečih vprašanj našega zdravstva. Pristojna ministrica Milojka Kolar Celarc meni, da niso le posledica pomanjkanja denarja, ampak se pogosto pojavljajo, ker niso pravilno vodene in bolniki niso pravilno razporejeni. Na marčevski seji državnega zbora je v odgovorih na poslanska vprašanja pojasnila, kako namerava ukrepati.

Da so se čakalne vrste v zdravstvu v zadnjem letu znatno povečale, je opozoril poslanec N.Si Jernej Vrtovec. "Zaradi dolgih čakalnih vrst nastajajo stroški tako na strani delodajalcev zaradi bolniških kot tudi nenazadnje, kar je izrednega in nadvse pomembnega pomena, slabša se kakovost zdravljenja ljudi." Vrtovec je spomnil tudi, da ponekod prihaja do zlorab čakalnih vrst, da zdravstveni zavodi dobijo več denarja. Da se to dogaja, so po besedah Kolar Celarčeve pokazale ugotovitve zdravstvenega inšpektorata. "Lahko, da je en del tam, kjer so te čakalne liste korektno ustvarjene, vodene in razporejene, praviloma dejansko res nekaj pomanjkanja denarja. Je pa veliko takih čakalnih vrst, kjer dejansko ne zaslužijo, da so čakalne vrste, ker niso pravilno niti ustvarjene, vodene, analizirane, pacienti niso pravilno razporejeni."

Kolar Celarčeva je v zadnjih dneh pozvala direktorje bolnišnic, naj najprej sami ali z notranjo revizijo ali kako drugače pregledajo čakalne sezname. "Vemo, da je veliko ljudi, ki se pojavljajo celo v dveh ali treh čakalnih vrstah." Ko bo ministrstvo za zdravje prejelo poročila nadzorov v bolnišnicah, bo zahtevalo tudi pregled Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Vzpostaviti moramo nadzor na vseh nivojih, da bomo dejansko prišli do realnih čakalnih vrst. Potem bomo lahko govorili, kakšne so, kako dolge so ali so predolge in tako naprej."

Kolar Celarčeva je napovedala spremembe pravilnika o čakalnih vrstah, po njenem mnenju je problem predvsem pri definiciji napotnic z oznakama hitro in nujno. "Ko bomo e-naročanje in e-recept vpeljali v Sloveniji, to se bo zgodilo proti koncu leta, bomo res lahko imeli centraliziran in računalniško voden seznam čakalnih vrst, pri katerem ne bo mogoče ročno poseganje in popravljanje tudi za nazaj."

Da je ureditev razmer v zdravstvu nujna, je bila jasna poslanka DeSUS Marinka Levičar. "Po dobrega pol leta vašega vodenja ministrstva smo razočarani, saj nismo zasledili niti tega, kakšne sistemske ukrepe v zdravstvu pripravljate, niti kdaj bodo pripravljeni." Kolar Celarčeva je očitke zavrnila. Poudarila je, da so se na njenem ministrstvu močno zavzeli, da so pridobili 6 milijonov 600.000 evrov za odpravljanje čakalnih vrst, prav tako so pri poslovanju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije uspeli zagotoviti 30 milijonov evrov dodatnih sredstev za presežke programov. "Mislim, da smo v teh mesecih za ta del veliko naredili, se pa strinjam, da je iz preteklosti še veliko nerešenih zadev." Priznala je, da se čakalnim vrstam ne bo dalo v celoti izogniti, a ukrepi, ki jih pripravljajo na ministrstvu za zdravje, bodo skušali zagotoviti, da ne bodo presegale določenega časovnega obdobja in da bodo tisti, ki potrebujejo zelo hiter pregled pri specialistu, na vrsti v zelo kratkem času.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.