Petra StoparPetra Stopar

Potrjen papežev obisk Kube

Cerkev po svetu | 23.04.2015, 09:43 Marta Jerebič

Papežev obisk na Kubo je potrjen. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je novinarjem potrdil, da bo Frančišek pred svojim apostolskim potovanjem v Združene države Amerike naredil postanek na tem karibskem otoku. Drugih podrobnosti ni navedel, pričakovati pa je, da se bo sveti oče srečal s kubanskimi oblastmi. Prefekt kongregacije za duhovnike kardinal Beniamino Stella je včeraj odpotoval na Kubo. Tam bo ostal do 28. aprila, ko bodo praznovali 80. obletnico diplomatskih stikov med Kubo in Svetim sedežem.

Kardinal Stella je bil od leta 1993 do 1999 apostolski nuncij na Kubi in je pomagal tlakovati pot ter organizirati obisk Janeza Pavla II. leta 1998, ki je bil prvi obisk kakega papeža na tem karibskem otoku. V teh dneh se bo sestal tudi z visokimi predstavniki kubanske vlade in komunistične partije in se dogovarjal o podrobnostih Frančiškovega obiska. Nazadnje je Kubo obiskal Benedikt XVI., in sicer leta 2012. Takrat je med osebnim srečanjem s kubanskim predsednikom Raulom Castrom izrazil zahtevo po večji svobodi za tamkajšnjo Katoliško Cerkev.

Papež Frančišek bo po obisku Kube poletel v ZDA. Vatikan uradnega programa še ni objavil, je pa potrdil nekatere postanke potovanja. 24. septembra bo nagovoril oba domova ameriškega kongresa. 25. septembra bo v New Yorku nagovoril generalno skupščino Združenih narodov. Govori se tudi o obisku točke nič, prizorišča terorističnega napada 11. septembra 2001. Nato bo odpotoval v Filadelfijo, ker bo 26. in 27. septembra vodil sklepne slovesnosti svetovnega srečanja družin.

Znano je tudi, da bo papež 23. septembra v Washingtonu za svetnika razglasil španskega misijonarja Juniperra Serro. Prav o njem v ZDA trenutno poteka razprava, ali njegov kip v ameriškem kongresu zamenjati z bolj sodobno osebnostjo - s kipom pokojne prve astronavtke v vesolju Sally Ride. Vatikan pravi, da bi bila to napaka: »To ne bi bil posebej dobrodošel pozdrav od države, ki se predstavlja kot primer večkulturne strpnosti,« je predlog, da bi odstranili kip edinega Španca v stavbi, komentiral tajnik papeške komisije za Latinsko Ameriko dr. Guzman Carriquiry. Po njegovem bi bilo to žaljivo, zlasti pred skorajšnjim papeževim obiskom. P. Serra je v 18. stoletju v Kaliforniji pomagal vzpostaviti misijone, od katerih jih je veliko postalo središče velikih mest, kot je San Diego.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.