Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovesnosti ob 100. obletnici pokola Armencev

Svet | 23.04.2015, 00:20 Marjana Debevec

V armenski prestolnici Erevan bodo danes in jutri spominske slovesnosti ob 100. obletnici začetka pokola Armencev. Slednjega je papež Frančišek označil za prvi genocid 20. stoletja, ki se danes zrcali v preganjanju in pobijanju krščanskih manjšin s strani teroristične milice Islamske države.

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojo udeležbo na spominskih slovesnostih potrdil že pred časom, prav tako francoski predsednik Francois Hollande. V zavedanju svoje vloge zaščitnika vzhodnih Cerkva naj bi v Erevan pripotoval tudi moskovski patriarh Kiril. Že v ponedeljek je tja s svojo delegacijo odpotoval tudi koptski papež patriarh Tavadros II.

Močno zastopstvo po navedbah francoskega katoliškega časnika La Croix pričakujejo tudi iz Irana, od koder bo pripotovala perzijska delegacija. Obletnico pokola bodo obeležili v Islamski republiki, tudi v Damasku, kjer je sirski parlament dogodkom iz prve svetovne vojne že posvetil posebno sejo. Mnogi armenski kristjani zgodnjega 20. stoletja so namreč našli zatočišče v Alepu in drugih sirskih mestih.

Po navedbah časnika La Croix ob tem pomembno vlogo igra dejstvo, da je armenski parlament v letošnjem marcu enoglasno sprejel resolucijo o obsodbi pokola Asircev (sirskih pravoslavnih kristjanov). Ta je bil izveden istočasno kot genocid nad Armenci, v Osmanskem cesarstvu med leti 1915 in 1923.

Armenska apostolska Cerkev bo spomin na tragične dogodke obeležila z množično cerkveno slovesnostjo in skupinsko kanonizacijo vseh milijon in pol umorjenih. Slovesnost bo vodil njen voditelj, katolikos Karekin II. To bo prva kanonizacija v armenski apostolski Cerkvi po 18. stoletju. 24. april pa je določen za dan spomina mučencev in mučenk armenske Cerkve.

Slovesnost s kanonizacijo se bo začela ob 16. uri po krajevnem času, zaključila pa naj bi se ob 19. uri in 15 minut, v spomin na leto 1915. V tistem trenutku bodo zadoneli zvonovi vseh armenskih cerkva po svetu v spomin na žrtve pokola. Sledil bo trenutek tišine, nato pa bodo verniki skupaj zmolili Očenaš.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.