Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Teorija spola tudi v Svetu Evrope

Slovenija | 22.04.2015, 00:10 Marjana Debevec

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope bo popoldne razpravljala o predlogu resolucije malteške socialistke Deborah Schembri na temo: Diskriminacija transspolnih oseb v Evropi. Besedilo države članice poziva, da naj zakonsko priznajo teorijo spola.

Posebej zaskrbljujoč je del resolucije, ki poziva k spodbujanju pravice do odločitve o svojem lastnem spolu. Države članice naj bi izdelale hitre, transparentne in dostopne postopke, da bi lahko transseksualne osebe, ne glede na njihov biološki spol, na preprost način spremenile ime in spol v osebnih dokumentih. Na ta način želijo tudi z zakoni podkrepiti ideologijo spola, ki trdi, da spol ni odvisen od našega biološkega spola.

Drug sporen vidik omenjene resolucije pa gre v smeri popačenosti pojma zakonske zveze: resolucija namreč države članice poziva k odstranitvi vsake prepreke na področju pravice transseksualnih oseb, da ostanejo v zakonski zvezi, ki so ga sklenile pred spremenitvijo spola. Tako naj bi zakoncem in otrokom omogočili, da ne bi utrpeli izgube pravic.

Na teorijo spola je med zadnjo splošno avdienco opozoril tudi papež Frančišek, ki je dejal: »Sprašujem se, ali ni teorija spola izraz frustracije in vdanosti v usodo, ki želi odpraviti razlike med spoloma, ker se z njimi preprosto ne zna več soočiti. S tem tvegamo korak nazaj. Odstranitev razlik je problem, ne rešitev,« je bil jasen papež, ki je dodal, da se morata moški in ženska za rešitev njunih odnosov več pogovarjati, poslušati, spoznavati in bolj imeti rada. Na teh človeških temeljih je ob pomoči Božje milosti mogoče načrtovati zakonsko in družinsko zvezo za vse življenje, je poudaril sveti oče.

Upamo lahko le, da bodo člani Sveta Evrope pokazali dovolj poguma za takšno razmišljanje.

Poznavalci pa trdijo, da je ta primer odličen dokaz za logično nevzdržnost (protislovje) teorije spola, ki po eni strani želi izbrisati zavest o spolu kot objektivni kategoriji, po drugi pa spodbuja klasificiranje ljudi prav na podlagi spolnih kategorij oziroma njihove (subjektivne) spolne istovetnosti in erotičnih preferenc. Gre tudi za pričakovano posledico redefinicije zakonske zveze, ki nadalje na različnih področjih sporoča in določa, da spolna danost (moški-ženska) ni pomembna. S tem se močno posega tudi v znanost, ki ji je (v kolikor se tovrstne resolucije sprejmejo in izvedejo) naravnost ukazano, naj težave s spolno istovetnostjo odstrani iz seznama možnih duševnih motenj. Mnenje določenih aktivistov tako postane zavezujoča "resnica", kar je vsekakor znana lastnost vsakega nedemokratičnega sistema. Iz tega izhaja, da se deklarativna enakost pred zakonom spremeni v uniformiranost, še menijo poznavalci.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...