Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Torinski prt od nedelje do 24. junija znova izpostavljen v češčenje

Cerkev po svetu | 17.04.2015, 10:30 Marta Jerebič

Torinski prt bo od nedelje prvič po petih letih znova javno izpostavljen. Priložnost je 200. obletnica rojstva ustanovitelja salezijanske družbe, svetega Janeza Boska, ki je v Torinu deloval kot dušni pastir mladi. Romarji bodo prt v torinski stolnici lahko počastili do 24. junija. Papež Frančišek se bo tam mudil 21. in 22. junija. Ob zadnji izpostavitvi aprila in maja 2010 je prt počastilo več kot 2 milijona ljudi.

Torinski prt, ki ga katoličani častimo kot podobo Jezusovega obličja po križanju, je bil od leta 1898 za daljši čas javno izpostavljen 8-krat. Za letošnji dogodek se je doslej prijavilo že 800.000 ljudi. Obvezno je namreč predhodno treba rezervirati vstopnice prek spletnega naslova www.sindone.org.

Torinski prt meri 4,36 x 1,10 metra in kaže dvojni odtis moškega, velikega 1,81 metra, z brado in dolgimi lasmi. Raziskovalci se strinjajo, da 'mož na prtu kaže vse značilnosti križanja, opisanega v Svetem pismu. Datiranje pa še naprej ostaja sporno.

Katoliška Cerkev prta, katerega lastnik je papež, uradno ne priznava za relikvijo. Benedikt XVI. je ob svojem obisku v Torinu leta 2010 govoril o 'ikoni' Jezusovega trpljenja.

Datiranje delcev blaga s pomočjo radiokarbonske metode je leta 1988 nastanek prta postavilo v srednji vek. Drugi znanstveniki so temu ugovarjali ter rekli, da prt 'skoraj zanesljivo' izhaja iz Jezusovega časa. Vzrok za to, da so leta 1988 nastanek prta datirali v srednji vek, je pojav bakterij in plesni, ki so prt napadle v naslednjih stoletjih. Kot dokaz za datiranje v Jezusov čas strokovnjaki navajajo podobo kovanca iz rimskega časa in druge indice. Še vedno pa ostaja tudi odprto, ali je mož na prtu dejansko Jezus.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.