Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Škof Kapellari dobil naslednika na sedežu graške škofije

Slovenija | 16.04.2015, 15:15 Tone Gorjup

Papež Frančišek je danes za novega graškega škofa imenoval msgr. Wilhelma Krautwaschla, dosedanjega rektorja bogoslovnega semenišča v Gradcu. Nasledil bo škofa Egona Kapellaria, ki je konec januarja kot najstarejši ordinarij v Avstriji, odložil breme te službe.

Wilhelm Krautwaschl se je rodil leta 1963 v župniji Gleisdorf na avstrijskem Štajerskem. Teologijo, iz katere je tudi doktoriral, je študiral v Gradcu. Po duhovniškem posvečenju leta 1990 je vstopil v graško-sekavsko škofijo. Dobrih petnajst let je deloval v dušnem pastirstvu, nazadnje kot župnik in dekan v Bruck an der Muhr. Od leta 2006 je bil rektor bogoslovnega semenišča v Gradcu, vodja škofijske komisije za duhovne poklice ter član cerkvenega sodišča.

Graško škofijo po odločitvi stolnega kapitlja začasno upravlja generalni vikar Heinrich Schnuderl, saj je papež Frančišek konec januarja sprejel večkrat ponujeni odstop škofa Egona Kapellarija. Slednji je dobrih dvajset let vodil celovško škofijo, od leta 2001 pa graško škofijo. V tem času je navezal prijateljske vezi s Slovenci v svoji škofiji pa tudi z našimi škofi. Že v Celovcu je redno voščil praznike v slovenščini in tudi maševal slovensko. Kot graški škof pa je bil Kapellari v veliko oporo nadškofiji Maribor, ki je zašla v finančne težave. Mariborska nadškofija se je ob sklenitvi sporazuma z bankami in upniki pred dobrim mesecem dni zato sosednji škofiji javno zahvalila za njeno njeno strokovno pomoč in svetovanje v postopku pogajanj.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.