Petra StoparPetra Stopar

Papež: Teorija spolov je korak nazaj

Papež in Sveti sedež | 15.04.2015, 11:55 Marta Jerebič

Papež Frančišek je današnjo splošno avdienco namenil razlikam in dopolnjevanju med možem in ženo. O tem bo spregovoril tudi naslednjič, pripravlja pa še dve katehezi o zakonski zvezi. Danes se je osredotočil na problem teorije spolov.

Bog je tako moškega kot žensko ustvaril po svoji podobi. Tudi kot par sta Božja podoba. Razlika med moškim in žensko ni zaradi nasprotovanja ali podrejenosti, ampak zaradi občestva in porajanja, vedno po Božji podobi, je pojasnil papež. To nas učijo izkušnje: da se medsebojno razumemo in rastemo, je potrebna vzajemnost med moškim in žensko.

Današnja kultura je poglobila in obogatila razumevanje te razlike, hkrati pa je vpeljala številne dvome, je opozoril papež in spregovoril o teoriji spolov: »Sprašujem se, ali ni teorija spola odraz frustracije in vdanosti v usodo, ki želi odpraviti razlike med spoloma, ker se z njimi preprosto ne zna več soočiti. S tem tvegamo korak nazaj. Odstranitev razlik je problem, ne rešitev,« je jasen papež, ki dodaja, da se morata moški in ženska za rešitev njunih odnosov več pogovarjati, poslušati, spoznavati in bolj imeti rada. Morata se spoštovati in prijateljsko sodelovati. Na teh človeških temeljih je ob pomoči Božje milosti mogoče načrtovati zakonsko in družinsko zvezo za vse življenje.

Papež je nato omenil dve področji, ki jih je treba nujno nasloviti. Prvič: treba je storiti več v korist žensk. »Nujno je, da se ženski ne samo bolj prisluhne, ampak da njen glas v resnici dobi večjo težo, veljavnost in priznanje tako v družbi kot Cerkvi.«

Druga tema pa zadeva moškega in žensko, ki sta ustvarjena po Božji podobi. Papež se sprašuje, ali ni kriza zaupanja v Boga povezana tudi s krizo zaveze med moškim in žensko.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.