Petra StoparPetra Stopar
Papež umiva noge zapornikom (foto: Radio Vatikan)
Papež umiva noge zapornikom

VIDEO: Papež Frančišek je razglasil sveto leto usmiljenja

Slovenija | 11.04.2015, 01:14 Marjana Debevec

Papež Frančišek je z objavo bule javno razglasil jubilejno leto Usmiljenja. Ob 17.30 je pred svetimi vrati bazilike svetega Petra na glas prebral nekaj odlomkov bule. Nato je v baziliki sledila molitev prvih večernic nedelje Božjega usmiljenja, s čimer je želel sveti oče poudariti osnovno temo izrednega svetega leta in sicer Božje usmiljenje.

Papež Frančišek je na splošno presenečenje mnogih 13. marca ob sklepu pobude 24 ur za Gospoda napovedal izredno jubilejno leto posvečeno Božjemu usmiljenju. Sveto leto naj bi po njegovih besedah prispevalo k temu, da bi Cerkev bolj izpostavila svoje poslanstvo pričevalke usmiljenja. Organizacijo jubilejnega leta je zaupal papeškemu svetu za spodbujanje nove evangelizacije, da bi celotno dogajanje prispevalo k novemu obdobju Cerkve in jo spodbudilo pri njenem poslanstvu prinašati vsakemu človeku evangelij usmiljenja. Prepričan sem, da celotna Cerkev potrebuje usmiljenja, saj smo vsi grešniki“, je dejal sveti oče. Zaželel je tudi, da bi jubilejno leto prispevalo k poglobitvi veselja v ponovnem odkritju Božjega usmiljenja, s katerim smo poklicani tolažiti vsakega človeka našega časa.

Sicer pa je papež v svojem nagovoru spregovoril tudi o grešnici, ki se je Jezusu približala z veliko željo, da bi ji bili odpuščeni grehi. „Nihče ne more biti izključen iz Božjega usmiljenja. In Cerkev je dom, ki sprejme vsakogar in nikakor ne zavrne“, je dejal sveti oče. Poudaril je, da je treba vrata vedno pustiti odprta, da bi tisti, ki se jih je milost dotaknila, lahko našli gotovost odpuščanja. „Večji ko je greh, večja mora biti ljubezen Cerkve do tistih, ki se spreobrnejo“, je poudaril papež Frančišek in dodal, da Bog odpušča vedno, zato ga nikoli ne smemo nehati prositi odpuščanja.

Sveto leto se bo začelo na praznik Brezmadežnega spočetja, 8. decembra letos in sklenilo 20. novembra 2016, na nedeljo Kristusa Kralja, ki je živo obličje Očetovega usmiljenja.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.