Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Krizmena maša v Vatikanu (foto: Radio Vatikan)
Krizmena maša v Vatikanu

VIDEO: Papež pri krizmeni maši duhovnike povabil k pravilnemu počitku

Svet | 02.04.2015, 11:43 Marjana Debevec

Papež Frančišek je med krizmeno mašo spregovoril o poslanstvu duhovnika, ki pomeni biti z ljudstvom, čutiti z ljudmi in jih poznati; biti njihov oče. To pa s seboj prinese tudi utrujenost, ki je po papeževih besedah nekaj dobrega.

Papež je povedal, da večkrat misli na utrujenost duhovnikov in moli zanje, še posebej, ko sam občuti utrujenost. Moli za vse tiste, ki delajo v Božjem ljudstvu, nekateri tudi v težkih okoliščinah. „Naša utrujenost gre naravnost v Očetovo srce“, je poudaril sveti oče. „Včasih lahko ob veliki utrujenosti pride skušnjava, da bi na vsak način počivali, kot da počitek ne bi bil od Boga. Ne padimo v to skušnjavo. Naš napor je dragocen v Božjih očeh, On nas dvigne“. Ko duhovnik poklekne pred Bogom, ga ta dvigne, je dodal sveti oče.

Ključ uspeha delovanja duhovnika je po papeževih besedah v tem, kako počiva in ali se zaveda, da Gospod ravna z njegovo utrujenostjo. „Kako težko se je naučiti počivati. Gre za naše zaupanje in zavedanje, da smo tudi mi ovce in potrebujemo pastirja, da bi nam pomagal.“ Duhovnikom je zato postavil vprašanja, na kakšen način počivajo: ali iščejo počitek v Svetem Duhu, iščejo pomoč pri modrem duhovniku, ali pa počivajo na načine, ki jih ponuja svet. Vprašajo naj se, ali se znajo pogovarjati z Bogom, s svetniki zavetniki in počivati v pogovoru z njimi.

Poslanstvo duhovnika zahteva sočutje, kar pomeni, da se zgane njegovo srce in se gane. To pa je po njegovih besedah veliko težje kot pa graditi stavbe in načrtovati pastoralne dejavnosti. Duhovnik naj bi predvsem znal imeti odprto srce za bolečine in veselje ljudi; poznal naj bi jih in vedel, kaj čutijo v sebi; se veselil z zaročencema, ki se pripravljata na poroko, jokal s trpečim... Srce duhovnika se razdeli tako na tisoč koščkov in se celo zdi, da ga množica pojé; – vzemite in jejte, vzemite in pijte. „Tako se daruje v služenju in bližini Božjem ljudstvu, kar pa vedno utruja“.

Po papeževih besedah poznamo več utrujenosti in sicer utrujenost zaradi množic, ki je polno veselja in sadov. Gospod se je ob skrbi za ljudi, ki so mu sledili in mu niso dali niti časa za obroke, nekako znova napolnil. Ta utrujenost sredi dejavnosti je po papeževih besedah milost. Ljudje svoje duhovnike ljubijo in jih potrebujejo. Zato jih ne pustijo pri miru, razen če se duhovnik skrije v pisarno, ali pa gre v zablindiranem avtu po mestu. To je po papeževih besedah dobra in zdrava utrujenost – gre za duh po ovcah in nasmeh očeta, ki zre svoje otroke ali vnuke.

Če Jezus pase čredo, ne moremo mi biti pastorji s kislim obrazom, se nenehno pritoževati ali, kar je še huje, zdolgočaseni pastirji." Lahko smo tudi zelo utrujeni, a polni veselja zaradi Jezusovih besed, je dejal sveti oče.

Obstaja tudi druga utrujenost, ki je utrujenost zaradi sovražnikov. Hudič in njegovi privrženci ne počivajo, ampak delajo, da bi nas zmedli. Ne gre samo za to, da delamo dobro, ampak moramo tudi braniti čredo in sebe od Zla. Slednje je namreč sposobno v trenutku uničiti, kar smo potrpežljivo gradili leta. Moramo se naučiti nevtralizirati zlo, ne pričakovati, da bomo kot super ljudje zavarovali tisto, kar lahko zaščiti samo Gospod.

Imejte pogum, jaz sem premagal svet – to nam daje pogum, je dejal papež.

Zadnja je utrujenost zaradi samih sebe – ta pa je najbolj nevarna. Prvi dve izhajata iz tega, da gremo iz sebe in delamo; skrbimo za druge. Ta tretja pa je bolj razočaranje nad samim seboj, ki podari samega sebe, potem pa objokuje tisto, kar je zapustil. Gre za duhovno posvetnost, je poudaril papež. In to je po njegovih besedah slaba utrujenost, saj gre za zapustitev prve ljubezni. Če ne ljubimo, se utrudimo.

Ob sklepu je duhovnike povabil, naj bodo veseli, da bodo veselo novico prinašali na obrobja, vsem ljudem, saj je Gospod vedno z nami. „Prosimo za milost, da bi se naučili biti utrujeni, ampak dobro utrujeni“, je zbrane še povabil sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.