Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Mattarella 18. aprila pri papežu, Frančišek 10. novembra v Prato in Firence

Cerkev po svetu | 31.03.2015, 08:54 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo italijanskega predsednika Sergia Mattarello v zasebno avdienco sprejel sprejel 18. aprila.

73-letni Mattarella je bil izvoljen 3. februarja. Ob njegovi izvolitvi mu je papež Frančišek poslal telegram, v katerem je prosil za 'Božjo pomoč' pri njegovi novi vlogi ter izrazil upanje, da bo službo predsednika opravljal 'v službi edinosti in sloge v deželi'. Po srečanju s papežem bo Mattarella obiskal še vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina. Za razliko od svojega versko neopredeljenega predhodnika Giorgia Napolitana je Mattarella prepričan in praktičen katoličan. Vendar zagovarja strogo ločitev Cerkve in države.

Tiskovni urad Svetega sedeža pa je še sporočil, da bo papež Frančišek letos obiskal italijanski mesti Prato in Firence v Toskani. Sveti oče bo nagovoril 5. narodni cerkveni kongres Italijanske škofovske konference, ki bo od 9. do 13. novembra. Tema kongresa je Novi humanizem po Jezusu Kristusu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.