Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Letalo družbe Germanwings (foto: Wikipedia)
Letalo družbe Germanwings

Je šlo pri strmoglavljenju letala za teroristično dejanje?

Svet | 26.03.2015, 14:32 Marta Jerebič

Vse kaže, da je kopilot letala nemške družbe Germanwings, 28-letni Andreas Lubitz, v torek na jugu Francije namerno strmoglavil letalo. Francoski državni tožilec Brice Robin je na tiskovni konferenci povedal, da je bil v času nesreče v pilotski kabini le kopilot, ki je tudi začel spuščanje letala. Glavni pilot, ki je za kratek čas zapustil pilotsko kabino, pa se vanjo ni mogel vrniti, je razvidno iz podatkov snemalnika zvoka v pilotski kabini.

Prva črna skrinjica razkriva, kako sta se pilot in kopilot pogovarjala v nemščini, nato je glavni pilot zapustil kabino – najverjetneje je šel na stranišče - , a se ni mogel več vrniti vanjo, čeprav je trkal in razbijal po vratih. Kopilot v času, ko je bil sam v kabini, ni govoril, je pa on namerno začel spuščati letalo, saj se to da storiti le ročno. Prej je bil vključen avtopilot. Ostalo imamo vsi pred očmi. Raztreščenje letala v Alpah s 150-imi ljudmi na krovu. Na posnetku iz pilotske kabine je bilo vse do konca slišati normalno dihanje, medtem ko se kriki potnikov slišijo šele tik pred strmoglavljenjem, kar pomeni, da so ti šele tik pred koncem ugotovili, kaj se dogaja.

Ni še znano, da bi bil kopilot, ki je imel nemško državljanstvo, na kakšnem seznamu terorističnih osumljencev. Francoski tožilec je poudaril, da zaenkrat še ni mogoče reči, da je šlo za teroristično dejanje. Na vprašanje, ali je mogoče šlo za samomor, je odgovoril, da se preiskovalci ne nagibajo v to smer. Nemški notranji minister je sporočil, da po njihovih dozadnjšnih spoznanjih kopilot ni imel povezav s terorizmom. Je bil pa z interneta takoj umaknjen Facebook profil Andreasa Lubitza. Po navedbah Lufthanse je bil kopilot pri Germanwingsu od septembra 2013, za seboj pa je imel 630 ur letenja.

V francoskih Alpah se medtem nadaljuje iskanje razbitin letala in posmrtnih ostankov 150-ih žrtev. V reševalni akciji sodeluje približno 700 ljudi, trajala pa bo predvidoma teden dni, saj so razbitine in trupla razmetana po pobočju, velikem kot dve nogometni igrišči.

Ničesar ne prepoznamo. Ko človek pomisli na potnike, ga navda občutek brezupa,“ je dejal eden izmed reševalcev. Francoski tožilec Brice Robin pa dodaja: „Identifikacija žrtev je bistvena. Začeti jo moramo, ker to dolgujemo sorodnikom žrtev. Toda to ne bo končano v petih minutah. Trajalo bo nekaj tednov. Ljudje se morajo zavedati, da nas čaka dolgotrajno delo.“

Helikopterji so včeraj proti večeru že prepeljali prve posmrtne ostanke 150-ih žrtev. „Zagotavljam vam, da bomo naredili vse, da bomo našli ponesrečence, jih identificirali in vrnili domov,“ je dejal francoski predsednik Francois Hollande, potem ko si je prizorišče tragedije ogledal skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel in španskim premierom Marianom Rajoyem.

Mnoge sorodnike je danes Lufthansa prepeljala v neposredno bližino kraja, kjer je letalo trčilo v goro, a na samo prizorišče strmoglavljenja svojci žrtev ne bodo smeli. Na razpolago imajo 4 zdravniško-psihološke enote, dve francoski ter po eno špansko in nemško. V pomoč jim je tudi 40 prevajalcev in duhovniki. „Poskušamo jih potolažiti in podpreti,“ je dejal tamkajšnji škof.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.