Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Grčija reformni seznam obljublja do začetka prihodnjega tedna

Svet | 24.03.2015, 14:30

Grčiji grozi bankrot, če se z mednarodnimi posojilodajalci ne bo dogovorila o nadaljnji finančni pomoči. Evropski posojilodajalci so premierja Aleksisa Ciprasa minuli teden v Bruslju pozvali, naj čim prej predstavi celovit seznam podrobnih reform, če želi denar. V Atenah so napovedali, da bodo seznam predstavili do začetka prihodnjega tedna, vendar na njem ne bo reform, ki bi ogrožale gospodarsko rast. Cipras je o tem med včerajšnjim obiskom v Berlinu govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Merklova in Cipras se v sinočnjem peturnem srečanju nista dogovorila o finančni pomoči Grčiji, iz Berlina so sporočili, da so bili pogovori konstruktivni, ostale podrobnosti niso znane. Oba voditelja sta že pred tem na novinarski konferenci poudarila, da sta pripravljena rešiti spor, v katerem želi Cipras omilitev varčevalnih ukrepov in nadaljevanje finančne pomoči, a Merklova na to ne pristaja. "Želimo si gospodarsko močno Grčijo, Grčijo, ki bo imela visoko gospodarsko rast, v kateri ne bo več velike brezposelnosti, predvsem ne zelo velike brezposelnosti mladih. In zato Grčija potrebuje strukturne reforme," je bila jasna nemška kanclerka. Grški premier jih je obljubil, obenem je poudaril pomen dialoga. Strani je prav tako opozoril pred medsebojnim obtoževanjem. "Ne drži, da so Grki lenuhi, in ne drži, da so Nemci krivi za težave, ki jih ima Grčija." Cipras je priznal, da obstajajo notranji vzroki za veliko krizo v državi. Po njegovih besedah je treba doseči novo politično mešanico, s katero jo bo mogoče premagati. Merklova je medtem spomnila, da sogovornika Aten ostajata nekdanja trojka in evrska skupina. Kot je dodala, Nemčija ni ustanova, ki bi odločala, ali je grški reformni program ustrezen.

Cipras se je za obisk Berlina odločil šele dva meseca po prevzemu premierskega položaja in več tednov po obiskih v Parizu in Rimu, s čimer je pokazal, da se bolj kot na razumevanje Nemčije zanaša na solidarnost ostalih evropskih držav.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.