Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Chiara Lubich (foto: ARO)
Chiara Lubich

Sedma obletnica smrti Chiare Lubich v znamenju politike za edinost

Slovenija | 14.03.2015, 00:43 Marjana Debevec

Danes se spominjamo sedme obletnice smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich, za katero se je januarja začel postopek za beatifikacijo. V gibanju bodo tudi letos omenjeno obletnico obeležili tako, da bodo osvetlili določena družbena področja in vpliv karizme edinosti nanje. Letos bodo največji poudarek dali politiki, pri nas v Sloveniji pa so dopoldne predstavili knjigo o pedagoškem vidiku občestvene duhovnosti.

Chiara Lubich je nekoč zapisala: „Predstavljate si, da bi svet, ne le med posamezniki, ampak tudi med narodi, narodnostmi in državami udejanjil zlato pravilo: ljubiti domovino drugega kot svojo, na primer.“ Njene besede danes odmevajo v osebnem in političnem delovanju mnogih po vsem svetu. Dogodki, ki bodo ta konec tedna potekali po različnih državah, želijo poudariti dialog, ki izpostavlja temeljno vrednoto edinosti. Ta pa ne pomeni poenotenja, ampak je sad odprtega in odgovornega soočanja mnenj. Kriza predstavniške demokracije zahteva ne le nova pravila in prenovljene ustanove, ampak predvsem nov pogled na politično delovanje, katerega cilj naj bi bilo pomagati družbi, da bo dosegla cilj razvoja in miru. V tem smislu je lahko politika področje za gradnjo edinosti in lahko izhaja iz bratstva, ki tako ni le etično, ampak tudi politično načelo. O vsem tem so razpravljali udeleženci srečanja, ki je v Rimu potekalo v četrtek.

V Strasbourgu so seminar začeli včeraj, udeleženci pa razpravljajo o bratstvu kot politični kategoriji. V Južni Koreji so danes pripravili srečanje na sedežu parlamenta med poslanci in zaposlenimi v javni administraciji. V Braziliji pa bodo poslanci, župani in preprosti državljani prav tako danes odprli forum za poglobitev politične misli in dela Chiare Lubich. Podobna srečanja bodo potekala tudi na Madžarskem, Češkem, v Španiji, na Portugalskem, v Kanadi, ZDA, Hondurasu, Kolumbiji, Tanzaniji in drugod po svetu.

V Ljubljani pa je Založba Novi svet v sodelovanju z univerzitetnim inštituom Sophia v Italiji dopoldne pripravila predstavitev knjige pedagoga in psihoterapevta Micheleja De Benija z naslovom: BITI VZGOJITELJ - izziv prihodnosti. Opirajoč se na izkušnjo učiteljice Chiare Lubich, ustanoviteljice Gibanja fokolarov, avtorji prispevkov v njej z različnih vidikov razmišljajo o vzgoji. Primer dobre prakse na področju pedagogike skupnosti pa je predstavil vrtec Sočni žarek iz Stare Loke.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...