Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Sveti sedež za odpravo smrtne kazni

Cerkev po svetu | 06.03.2015, 08:57 Marta Jerebič

Sveti sedež je včeraj pred svetom za človekove pravice pri Združenih narodih pozval k odpravi smrtne kazni.

Vatikanski stalni opazovalec pri tej organizaciji, nadškof Silvano Tomasi, je poudaril, da danes poleg smrtne kazni obstajajo tudi druga sredstva, ki obvarujejo ljudi pred agresorjem in zagotavljajo javni red in varnost.

Izvršitev smrtne kazni je nepovratna in ne dovoljuje nobenega popravka sodnih zmot. Sveti sedež zato podpira vsako prizadevanje za odpravo smrtne kazni. Da bi dosegli ta cilj, si je treba najprej prizadevati za družbene reforme, ki bi omogočile, da se smrtna kazen spremeni v dosmrtno ječo, izboljšati pa je treba tudi razmere v zaporih, da bi zagotovili dostojanstvo zapornikov, je še dejal nadškof Tomasi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.