Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Vatikanske finance bodo nadzorovali trije revizorji

Papež in Sveti sedež | 05.03.2015, 13:02 Marta Jerebič

Vatikanskih financ v prihodnje ne bo nadzoroval le en revizor, ampak trije. To je razvidno iz novih statutov treh vatikanskih organizmov: Sveta in Tajništva za ekonomijo ter urada glavnega revizorja. Besedila, ki jih je podpisal papež Frančišek, so začela veljati 1. marca. Prvotno se je govorilo le o glavnem revizorju. Ko pa je to pregledal Papeški svet za zakonska besedila, je nastal predlog, da bi dali voditelju revizije ob stran še dva sodelavca. Vendar na tem področju še ni prišlo do imenovanj.

Svet za ekonomijo, v katerem je zastopanih 15 kardinalov in strokovnjakov za ekonomijo, usklajuje münchenski nadškof kardinal Reinhard Marx. Določa finančno politiko Vatikana.

Tajništvo za ekonomijo vodi avstralski kardinal George Pell. Ta dikasterij rimske kurije je razdeljen na dva oddelka: za nadzor in administrativni oddelek. Prvi bo na primer nadzoroval, da bodo človeški, finančni in materialni viri uporabljeni preudarno in učinkovito, da bodo izdatki sledili predračunom, da bo knjiženje potekalo v skladu s pravili. Pripravil in nadziral bo tudi letni proračun in konsolidiran proračun Svetega sedeža. Administrativni oddelek pa bo dejaven bolj na področju osebja, plač, napredovanj, zavarovanj ljudi v dikasterijih in uradih rimske kurije.

Urad glavnega revizorja pa bo izvajal revizijo financ vseh dikasterijev rimske kurije, s Svetim sedežem povezanih ustanov in uprave Vatikana. Glavnemu revizorju bosta pomagala še dva revizorja z namenom, da bi bilo njihovo delo bolj avtonomno in bi bilo več medsebojnega preverjanja. Revizor bo na preži za nepravilnostmio ter bo izvajal nadzor nad dejavnostmi, ki se bistveno odmikajo od postavljenih smernic in odobrenih proračunskih načrtov. Preiskal bo vsako nepravilnost, ki utegne nastati pri nakazovanju plačilnih sredstev, pogodb za zunanje storitve ipd.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.