Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

V Belgiji želijo evtanazijo razširiti na osebe z demenco

Cerkev po svetu | 03.03.2015, 07:57 Marta Jerebič

Belgijski škofje so ostro obsodili predlog zakona, po katerem bi evtanazijo razširili še na osebe z demenco, ki so pred to boleznijo pisno izrazile željo po evtanaziji.

Poudarjajo, da je človeška oseba še vedno oseba, ki ima dostojanstvo tudi v primeru demence. Zato mora biti deležna primerne oskrbe. Škofje opozarjajo, da t. i. evtanazijsko ozračje narašča že od leta 2002, ko je v veljavo stopil zakon o evtanaziji za odrasle. Od takrat naprej so se normativne meje sistematično kršile, vrsta pacientov, ki se jih lahko uvrsti pod ta zakon, pa se ne neha širiti, celo do te mere, da vanj spadata tudi eksistencialno trpljenje in napor življenja.

Škofje na koncu še poudarjajo, da se moralna raven družbe meri po skrbi za najšibkejše. Po njihovih besedah je treba odpreti vrata bratstvu in solidarnosti, ne pa evtanaziji.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.