Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Velikonočna izdaja Doma

| 01.04.2015, 11:06 Matjaž Merljak

Šesta letošnja izdaja dvojezičnega petnajstdnevnika Dom je velikonočno obarvana. Predstavljajo najbolj pristne tradicije, ki so se ob največjem krščanskem prazniku ohranile med Slovenci v videmski pokrajini

Poudarek je še posebej na pisanju pirhu ter na pripravi šartla, to je tipične velikonočne sladice v Kanalski dolini. Irma Keil jim je zaupala recept, ki ga bralcem predstavljajo s pomočjo fotografij.

V strokovnem delu pa razlagajo, zakaj prazniku Kristusovega vstajenja Slovenci, Slovaki in Poljaki pravimo velika noč, medtem ko mu Belorusi, Ukrajinci in Bolgari pravijo veliki dan. Objavljajo tudi razpored verskih obredov v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini od velikega četrtka do velikonočnega ponedeljka.

Iz Nediških dolin je poročilo iz posveta o novih možnostih za kmetijstvo v goratih predelih, ki je potekal v Gorenjem Tarbiju, iz Tipane pa o pojavu medvedov in risov na domačem območju zaradi opuščenosti gozdov, pašnikov in travnikov. Iz Kanalske doline prihaja pogovor z Marijo Moschitz, kulturno delavko iz Žabnic, ki vabi mlade svoje vasi, da govorijo slovensko.

Iz Rezije je članek o novi vsem dostopni pešpoti, ki so jo uredili v okolici Solbice, kjer z bogato ponudbo poti veliko stavijo na pohodniški turizem.

Vir: www.dom.it

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju