Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Msgr. Dušan Jakomin (foto: Slomedia.it)
Msgr. Dušan Jakomin

Škedenjska predstavitev knjige spominov Dušana Jakomina

| 27.03.2015, 11:04 Matjaž Merljak

Minil je mesec dni od smrti Dušana Jakomina, priljubljenega kaplana v Škednju pri Trstu. Ob tem bodo nocoj v Domu Jakoba Ukmarja predstavili njegovo knjigo Od petrolejke od iPada.

Kako čudno se zdi, da ga ni več. Ko izstopiš iz kake (zdaj že redke) škedenjske trgovine, še pričakuješ, da ga boš zagledal, medtem ko se vrača domov s svežnjem časopisov pod pazduho. Pa ga ni.... Pogledaš desno in levo, upajoč, da bo zdaj zdaj pohupal iz svojega avtomobila in pomahal z roko, medtem ko se odpravlja na delo v tiskarno, na sestanek, na radio. A ni ga več. Škedenjske ulice so izgubile svojega prijatelja, škedenjske hiše svojega znanca, ki je poznal takorekoč vsak skrit kotiček v tem kraju, ki mu je bil z rojstnim krajem najdražji. A še največ smo izgubili Škedenjci, ki ne moremo več najti spodbude in tolažbe v njegovem nasmehu, besedah, tišini.

Marsikaj se je že spremenilo po njegovem odhodu: treba je bilo poprijeti za delo, prevzeti vajeti, ki jih je do sedaj G'spud držal v svojih rokah, urediti, pospraviti, začeti znova. Kako težko je brez njega, a vendar njegovi mladi in manj mladi sodelavci, ki jih je sam poklical k sebi, da so mu pomagali ohranjati pri življenju slovensko prisotnost v tem zdaj že predmestnem kraju, se niso skrili pred odgovornostmi, ki jim jih je zapustil. Iz nebeških višav se jim gotovo nasmiha, vedoč, da ni slabo vložil svojega dela....

Pa vendar Škedenj ne more naprej, ne da bi svoji Duši posvetil še srečanje, na katerega je čakal, na katerega se je pripravljal že toliko let: predstavitev njegove knjige Od petrolejke do iPada. Prehitela ga je smrt, pa čeprav nam je v uteho vsaj to, da je knjigo že videl natisnjeno in bil ponosen nanjo. Ponosni smo nanjo tudi mi, saj vemo, da se v njej odseva tudi naš kraj, v katerem je preživel večji del svojega življenja. Zato se mu bomo poklonili s predstavitvijo te knjige v petek 27. marca ob 18. uri v Domu Jakoba Ukmarja.

Prisotna bosta urednica knjige prof. Ines Cergol , direktor založbe Ognjišče Miha Turk in zgodovinar Jože Možina.

Za glasbeno točko bo poskrbela vokalna skupina kvartet Prijatelji iz Slovenske Istre. Vljudno vas vabimo v Jakominov drugi dom, v katerem je živel, delal, se razdajal vsem nam.

Dom Jakoba Ukmarja

Od petrolejke do iPada
Od petrolejke do iPada © Založba Ognjišče

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju