Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ob praznikih oživi spomin na običaje

| 24.03.2015, 10:22 Matjaž Merljak

Pred nami so velikonočni prazniki, že ta nedelja bo cvetna. Rojakom, ki živijo po svetu, tudi tistim, ki živijo na južni polobli, kjer zdaj iz poletja prehajajo v jesen, se iz spomina prebujajo običaji iz mladosti in otroštva. O tem je v tokratnem javljanju za oddajo Slovencem po svetu in domovini spregovorila tudi Meta Lenarčič.

Čeprav imamo na tem koncu sveta letne čase v popolnem obratu, še vedno praznujemo vse, kar nam narekuje vaša narava. Se spomnim cvetne nedelje, kako nam je oče naredil »bagance« in tudi kakšno pomarančo smo imeli navezano poleg jabolk in kako je mama potem delila košček po koščku nam otrokom, njej je ostal samo spomin in duh po pomaranči ... Kakšni lepi nepozabni spomini, katere sicer še vedno z vsem veseljem doživljamo.

Lahko smo ponosni slovenski rojaki, da imamo patra Cirila Božiča in osebje v Verskem središču, da nam vsako leto pripravljajo to domačnost in spomine za nas in naše potomce. Vseh 53 let mojega bivanja v Avstraliji se z družino vedno radi in z veseljem spominjamo vseh teh domačih cerkvenih praznikov, hodimo v slovensko cerkvico, domačih jedi: pisanih pirhov, potice in vseh dobrot, katere nam nudijo ti običaji, tam se srečujemo s prijatelji in znanci, si izmenjamo doživetja vaških obredov tistih časov pa vse do danes.

Preteklo nedeljo smo poslušali patra Cirila Božiča, da je papež Frančišek imenoval jezuita patra mag. Alojza Cvikla za novega mariborskega nadškofa in da je bilo škofovsko posvečenje dr. Francija Šuštarja za ljubljanskega pomožnega škofa. Čestitke vsem omenjenim, kot sem že pred tem omenila, da vse novice in dogodke redno spremljamo tudi v slovenski skupnosti v Melbournu.

Pater Ciril Božič vsako leto za te praznike organizira postno romanje pri kapelici Brezjanske Marije na hribu TA PINU oddaljenemu 60 km iz Melbourna. Letošnje romanje pri kapelici je bilo v soboto, 21. marca, ob 10. uri dopoldne. Od tam dalje se je pričela pobožnost križevega pota, ob 11. uri pa so darovali sveto mašo v cerkvi na vrhu hribu. Največkrat se do tja pripeljejo z avtobusom, nekateri pa tudi s svojimi avtomobili, še posebno, če je lepo vreme je izlet enkraten. Upajmo na lepo vreme kot vedno!

Melbourne, slovenska kapelica na Ta PInu
Melbourne, slovenska kapelica na Ta PInu © Spletna stran slovenske misije v Kewju

Meta Lenarčič
Meta Lenarčič © Matjaž Merljak
V tem zgodno jesenskem času se tudi po slovenskih društvih vedno nekaj dogaja. Na SD Jadran so imeli preteklo nedeljo, 15. marca, »Čebelarski festival«. Vsako leto se tega festivala udeleži precejšnje število prijateljev čebelic! Več kot 400 so jih našteli in temu primerno tudi nudili pripravljen prostor,kjer so si obiskovalci ogledali od blizu delo čebelic, različnih medenih izdelkov, tudi sveč. Vse popoldne so se ob lepem vremenu in domači glasbi lahko tudi zavrteli, zapeli in ob domačih dobrotah posladkali. Med vsem tem so za konec vsem zbranim pokazali, kako nastane čebelja brada. Z velikim zanimanjem in otroško radovednostjo so sledili do popolnega uspeha. Kdor še nikoli ni videl, je res kar strašno gledati kako postaja brada od minute do minute daljša in gostejša. Z bučnim aplavzom so gledalci nagradil korajžnega čebelarja. Popoldne se je počasi nagnilo proti večeru, za mnoge čas proti domu. Čebelarski festival je bil v slovenskem klubu Jadran letos že 20. po vrsti. Veliko število čebelarjev je tudi Avstralcev, sicer skupaj prenašajo panje iz krajev v kraj za boljše in kvalitetnejše medene pridelke.

Pri SD v St. Albansu so imeli pred dvemi tedni »vinsko trgatev«. Tudi njim je narava postregla z dobro letino. Brajde so bilo polne, člani pa veseli obilnega pridelka, še na tisti dan so ponudili to »žametno črnino« na mize članom za okus, kateri so se v ta namen udeležili tega popoldanskega srečanja. Prav tako smo pobrali pridelek tudi na SD Planica, žametna črnina zelo dobro uspeva v teh krajih in temu primernem podnebju. »Slovenc, Slovenca vabi« - na vse veselje se je ta pesem udomačila in prispela vse do nas – saj je Avstralija tudi zelo bogata po vinski trti – veseli smo, da smo del te kulture, na zdravje vsem s kozarčkom, ki nas prav sedaj poslušate!!! NA ZDRAVJE!!

Učenci Slomškove šole sodelujejo pri sveti maši ob začetku novega šolskega leta. Kew, nedelja, 15. februarja 2015
Učenci Slomškove šole sodelujejo pri sveti maši ob začetku novega šolskega leta. Kew, nedelja, 15. februarja 2015 © Stičišče avstralskih Slovencev

Kaj se dogaja na tem koncu sveta na športnem polju?

Pretekli petek, soboto in nedeljo so bile v Melbournu avtomobilske dirke »Australian Grand Prix«. To je eden od svetovnih dogodkov v našem mestu. Ni besedi tistih, kateri živijo blizu dirkališča. Nenehni tridnevni hrup si tamkajšnji prebivalci blažijo ali s slušalkami ali tri dnevnega dopusta izven mesta. Letos so organizatorji tako ponovno potrdili licenco še za pet let. Velika želja po zmagi je bila seveda za avstralskega Daniela Ricciarda, po končnem seštevku se je plasiral šele na šesto mesto. Po oseminpetdesetem krogu je častno zmagal z avtomobilom Mercedes Lewis Hamilton in drugo mesto si je prisvojil Nico Rosberg. Gost Grand Prix-a je bil tokrat nam vsemu znan Arnold Schwarzenegger.

Število gledalcev je letos preseglo sto tisoč in sto in biljonar Formule 1 Bernie Ecclestone je dejal, da bo ostalo vse kot do sedaj do leta 2020, šele takrat se bo lahko odločalo, kje in kdaj bo naslednje tekmovanje. Sydney bi naj bil naslednji favorit, vendar je za enkrat prepozno - pet let prepozno.

Še nekaj besedi o globalnem segrevanju, kakor temu pravijo. 17 let že ni bilo podatkov o segrevanju planeta, celo pravijo, da pridelki kot so riž in koruza le naraščajo. Tudi pšenica je pokazala novi rekord v Indiji, v Avstraliji pa vsa zelenjava in sadje kažejo nove rekorde. Po vseh podatkih še ni skrbi po segrevanju planeta in po ogljikovem dioksidu - rastlinski hrani, za enkrat smo vsi lahko še brez teh skrbi. Hvala Bogu!

Predno se poslovim za danes, naj Vam v imenu poslušalcev radia 3ZZZ še enkrat voščim - Veselo Velikonočno Alelujo! Potico, pirhe, hrena in šunke -VELIKONOČNO ALELUJO –KRISTUS JE VSTAL!

Meta Lenarčič, slovenska radijska ura 3ZZZ 92.3FM

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.