Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Graciela Mravlje (foto: Matjaž Merljak)
Graciela Mravlje

Srce je razdeljeno med Argentino in Slovenijo

| 19.03.2015, 08:10 Matjaž Merljak

Cordoba je od argentinskega glavnega mesta Buenos Aires oddaljena sedemsto kilometrov. Tamkajšnji Slovenci so od leta 1945 povezani v društvo, ki šteje približno šestdeset članov. Ena od dejavnosti je tudi učenje slovenščine.

Za to skrbi Graciela Mravlje, ki je učiteljica in profesorica likovne umetnosti. Rodila se je v Argentini. Oče je bil edinec, iz Dobrove je šel še kot mlad fant po drugi svetovni vojni, da bi si rešil življenje. V Sloveniji nima nobenih sorodnikov, njeno srce pa je razdeljeno med Slovenijo in Argentino. Vedno išče korenine. V Slovenijo je za februarski seminar Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Zavoda za šolstvo prišla že šestič. Vsakič, ko pride v Slovenijo, jo preplavijo posebni občutki.

Slovenska šola v Cordobi je načeloma dvakrat na teden, ob sredah pridejo odrasli, ob sobotah pa otroci. Nekateri se učijo osnov jezika, nekateri pa že nadaljujejo. Gradivo za učenje dobiva iz Slovenije že več let.

V društvu se rojaki zberejo tudi ob praznikih. Pripravijo razstave in različna kulinarična srečanja ob potici, žganci, kislem zelju, ajdovem kruhu ... Vsakič iz Slovenije prinese nekaj ajdove moke, zato se včasih znajde pod drobnogledom carinikov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.