Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Danica Malovrh (foto: Matjaž Merljak)
Danica Malovrh

Otrokom se lahko bolj posvetijo

| 18.03.2015, 08:08 Matjaž Merljak

Danica Malovrh je učiteljica. Med tednom poučuje v argentinski šoli, ob sobotah pa v slovenski šoli Franceta Balantiča v Našem domu San Justo v Buenos Airesu. Njeni predmeti so: slovenščina, slovnica, literatura, zgodovina in zemljepis v petem in šestem razredu.

V slovenski šoli je začela poučevati pri petnajstih letih. Dve leti je imela priprave, ko je le opazovala učiteljico pri pouku, nato je začela učiti samostojno. Poučuje že 33 let. Pravi, da sploh ne ve, kaj je biti ob sobotah brez šole. Delo z otroki jo zelo veseli.

Pouk na slovenski sobotni šoli Franceta Balantiča se začne ob osmih zjutraj. Najprej s pesmijo pozdravijo zastavo, nato se porazdelijo po razredih po urniku. Predmeti so različni.

Razlika je tudi med običajno šolo in sobotno slovensko šolo. V slednji se lahko bolj posvetijo otrokom, zato lahko vsak pride na površje s svojimi sposobnostmi in se čuti sprejetega. Razredi so namreč manjši. V argentinskih šolah je kar od 32 do 48 učencev v razredu.

V Balantičevi šoli se tudi veliko ukvarjajo z gledališčem. Vsako drugo leto pripravijo odrsko predstavo, v vmesnih letih pa krajše prizore. Veliko informacij in gradiva tudi za to področje je dobila na februarskem seminarju za učiteljice iz Argentine, ki sta ga pripravila Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in Zavod za šolstvo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.