Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Na Koroška poje 2015 je nastopila tudi Bernarda Fink (foto: Matjaž Merljak)
Na Koroška poje 2015 je nastopila tudi Bernarda Fink

FOTO: Poklon ženskim ustvarjalkam

| 09.03.2015, 08:26 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza KKZ le 44. spomladansko pevsko revijo Koroška poje, ki je včeraj (v nedeljo, 8. marca 2015) popoldne potekala v Domu glasbe v Celovcu, posvetila ženskam: ustvarjalkam na pevskem, glasbenem, literarnem in likovnem področju.

Zbrani v polni dvorani so lahko prisluhnili lepemu petju nastopajočih zborov in solistke, mezzosopranistke Bernarde Fink, na platno so projicirali slike oz. umetnine slovenskih koroških avtoric, njihova besedila je brala Mira Grötschnig-Einspieler.

Med gosti so bili: novi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, krškega škofa Aloisa Schwartza je zastopal stolni dekan prelat Mihael Krištof, visoki predstavnik za BiH in predsednik NSKS dr. Valentin Inzko, predstavnica koroških oblasti, generalna konzulka Dragica Urtelj, poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, deželnozborska poslanka Zalka Kuchling in številni predstavniki drugih organizaciji iz matične in zamejske Slovenije.

Gostje na Koroška poje 2015
Gostje na Koroška poje 2015 © Matjaž Merljak

Janko Krištof in Marija Perne
Janko Krištof in Marija Perne © Matjaž Merljak
V uvodnem pozdravu sta predsednik KKZ Janko Krištof in podpredsednica KKZ Marija Perne spregovorila o vlogi žensk, saj je koncert Koroška poje potekal na mednarodni dan žena. Pernetova je dejala: „Iz leta v leto se bolj zavedam, kako samoumevno je bilo zame, da sem se mogla izobraževati, študirati, svobodno izbrati poklic, da sploh imam poklic, svojo plačo, s katero lahko sama razpolagam in še marsikaj več. Za vse to se ima zahvaliti ženskam, ki so se predvsem v prejšnjem stoletju močno borile za enakopravnost žensk. Hkrati pa vem, da so se morali s tem strinjati takratni vladajoči moški, ki so se prav tako vključili v to zavzemanje za enakopravnost obeh spolov. Na Koroškem pa bi rada izpostavila predvsem šolske sestre, ki so se vedno zavzemale za izobraževanje deklet, da bi bile dobre žene in matere in hkrati uspešne v poklicu.“

Spregovorila je še o vlogi ženske v Cerkvi in dejala, da bo treba za zadostno pastoralno oskrbo vernikov omogočiti več pristojnosti ženskam, saj so dobro izobražene in pripravljene sodelovati. Razburja jo neenakopravnost žensk v gospodarstvu (ko za isto delo zasluži tretjino manj kot moški) in ne smemo si zatiskati oči pred izkoriščanjem in zlorabo žensk predvsem v Aziji in Afriki.

Janko Krištof je povedal, da jih je oče vedno učil: Mamo radi imejte, pa ženske spoštujte. Hudo mu je pri srcu, če pomisli, v kakšnih razmerah živijo ženske po svetu: koliko teptanja človekovih pravic in koliko izkoriščanja.

MePZ Podjuna
MePZ Podjuna © Matjaž Merljak

Na prireditvi so nastopili:

  • Mešani pevski zbor Podjuna, Pliberk
  • Singgemeinschaft Oisternig, Bistrica na Zilji
  • Harmonikarski orkester KD Mihaelov sejem Mengeš, Slovenija
  • Moški zbor Štmaver, Italija
  • Bernarda Fink, mezzosopran
  • Ženski pevski zbor Rož , Št. Jakob
  • Ženski pevski zbor Trta, Žitara vas
  • Sonus-Trio, Bistrica/Globasnica

ŽePZ Rož, Šentjakob
ŽePZ Rož, Šentjakob © Matjaž Merljak

Bernarda Fink in Singgemeinschaft Oisternig
Bernarda Fink in Singgemeinschaft Oisternig © Matjaž Merljak

ŽePZ Trta, Žitara vas
ŽePZ Trta, Žitara vas © Matjaž Merljak

MoPZ Štmaver
MoPZ Štmaver © Matjaž Merljak

Bernarda Fink in Sonus Trio
Bernarda Fink in Sonus Trio © Matjaž Merljak

.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...