Petra StoparPetra Stopar
Zima v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Zima v Clevelandu

Novice iz Clevelanda

| 08.03.2015, 17:23 Matjaž Merljak

V sredo, 4. marca 2015, so bile vse cerkve v clevelandski škofiji odprte od 17.00 do 20.00 ure zvečer za zakrament spovedi. To je bila lepa prilika in priložnost milosti odpuščanja in usmiljenja, ki ga naš Gospod Jezus nudi v tem zakramentu. Če je minilo že več časa, ko smo zadnjič prejeli zakrament spovedi, je bila to izvrstna prilika prejeti ta zakrament v pripravi na veliko noč.

V cerkvi Marije Vnebovzete je ravno tako v sredo zvečer ob 19.00 bila darovana sveta maša in po njej nas je nagovoril, poznani, dinamični govornik za Katoliško evangelizacijo. Navdihnil nas je z njegovimi besedami modrosti, živeti in razglašati našo vero in radost evangelija. Po nagovoru v cerkvi je sledilo družabno srečanje v dvorani, kjer je bila prilika se srečati z govornikom Pacom Gavrilidesom.

Danes se pa v dvorani Marije Vnebozete zbiramo rojaki ob mizi, kjer smo postreženi z okusnim kosilom, ki ga pripravlja Misijonska znamkarska akcija. Ti dobri ljudje že mnogo let skrbijo za in pomagajo slovenskim misijonarjem po širnem svetu. V poletnih mesecih imajo piknik na Slovenski pristavi in pozimi pa postrežejo s kosilom in ves izkupiček posredujejo dobrim ljudem po svetu ki širijo veselo novico in pomagajo potrebnim.

Iz Chicaga, oziroma z Lemonta, v zvezni državi Illinois, je prišla vest, da je podedoval publikacije, tiskano delo zgodovinske vrednosti, pomožni konzul in diakon, Janez Vidmar. Namreč te publikacije so iz časov po drugi svetovni vojni, ki so nastajale v taboriščih v Avstriji, kamor se je zateklo toliko slovenskih rojakov in domobrancev, ki so se umaknili in celo rešili svoje življenje. Mnogo od teh domobrancev je bilo poslano nazaj s prevaro Angležev, da so premeščeni v Italijo, a vlaki so peljali v Slovenijo v zobe krutih komunistov. Teh 12 do 14 tisoč vrnjenih so bili pomorjeni in njihova trupla še vedno ležijo v množičnih zamolčanih grobiščih širom Slovenije. Te publikacije ima g. Vidmar namen digitalno preslikati in jih bo na ta način možno ohraniti. Originalne publikacije pa ima namen poslati v kakšno knjižnico, ki bi to sprejela in hranila za ogled interesantom.

Iz Slovenije pa je prišla vest, da je Državni zbor sprejel novelo zakona o zakonski zvezi. Po tem zakonu bi istospolni lahko stopili v zakon in imeli priložnost posvojila otrok. Mar otrok ne potrebuje dveh staršev, matere in očeta za pravo vzgojo? Ali ni družina, oče , mati in otrok osnovna celica družbe. Žal Slovenija leti in hrepeni po istospolnih zakonih, kot so že v veljavi v tej naši deželi in drugih državah, ki se klonijo veliki manjšini. Če pogledamo statistiko je teh gejev in lezbijk manj ko dva odstotka prebivalcev v naši deželi, a narekujejo zakonodajo. Vse to me spominja na preteklost v Sloveniji, ko je velika manjšina vladala Slovenijo skoraj pol stoletja. Se mora res večina klanjati manjšini? Za otroke gre in ohranjanje družbene celice, družine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.