Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu

Križev pot v Clevelandu v postnem času

| 04.03.2015, 11:18 Matjaž Merljak

Malico ali brunch, ki ga je servirala Slovenska sobotna šola Svetega Vida, je znova bila uspešna. Pred leti je šolska organizacija podelila kosilo, a v zadnjih letih so to spremenili in servirajo malico, ki pa je morda celo bolj uspešna. Morda zaradi drugačnosti, ki se razlikuje od običajnih kosil vseh drugih organizacij. Tudi sprememba je včasih dobrodošla.

S prvo postno nedeljo v cerkvi Svetega Vida in vse nedelje do velike noči se moli križev pot po vseh svetih mašah. Enkrat v slovenskem jeziku in drugič v angleščini, odvisno od maše, ali je slovenska ali angleška. Poleg križevega pota ob nedeljah in sobotah po vigiliji se moli križev pot tudi med tednom, in sicer v četrtek v slovenskem jeziku. Žal pa obisk ni več tako številčen kot pred časom. Tu morda vpliva tudi vreme, ki je kar zimsko z snegom in hudim mrazom. Z mrazom in snegom postavljamo nove nizke rekorde, ki so stali že več kot sto let.

Izpostavljeno in češčenje pred Najsvetejšim je vse petke v postu tudi v kapelici svetoviške vasice, ki se zaključi z sveto mašo proti večeru.

Župnik nas tudi opozarja na postne obveznosti zdržka mesa in da se postimo. Zdržek mesa velja za vse starejše od štirinajstega leta in postijo naj se vsi, ki še niso dopolnili 59. leta starosti. Postnih zakonov ni veliko in naj se teh kar se da držimo.

V cerkvi Marije Vnebozete se bere križev pot ob petkih zvečer v angleščini in še ob nedeljah ob 14.00 uri v slovenskem jeziku. Temu sledi tudi blagoslov pred Najsvetejšim.

Pastoralni svet se je sestal in obravnaval situacijo v župniji. Največ časa je bilo posvečeno pogovoru in načrtih za prihajajoče Baragove dni ki bodo letos 5. in 6. septembra tu v Clevelandu. V soboto, 5. septembra bodo slovesnosti pri Svetem Vidu in v nedeljo pa zaključek v župniji Marije Vnebovzete.

Župnija Marije Vnebovzete se hvali z lepim obiskom ribjih večerij, ki jih župljani, prostovoljci servirajo vse petke v postu, razen velikega petka. V lokalnem časopisu sodijo te večerje med dvajset najboljših v mestu. Čestitke vsem, ki za to skrbijo.

Prihodnjo nedeljo, 8. marca pa vabi Misijonska znamkarska akcija na svojo letno kosilo, ki ga bo servirala v župnijski dvorani Marije Vnebozete.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.