Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

NSKS navdušen nad Smrtnikovim uspehom

| 02.03.2015, 11:50 Matjaž Merljak

Na avstrijskem Koroškem so 1. marca 2015 volili župane in občinske svetnike. Svoje kandidate so imeli tudi koroški Slovenci. Enotna lista je doživela precejšen uspeh. NSKS je navdušen, še posebej nad uspehom Franca-Josefa Smrtnika.

Volilno pravico je imelo nekaj več kot 464.000 ljudi. Kot poroča spletni portal Slovenskega uredništva ORF v Celovcu je v 132 koroških občinah vsem trem strankam vladne koalicije uspelo povečati število glasov. Vodilni so socialni demokrati (SPÖ), ki imajo 40,23 odstotkov, kar je 3,58 odstotka več. Sledi ljudska stranka (ÖVP), ki ima 22,51 odstotka glasov oz. 2,1 več, zeleni pa 5,59 odstotka, kar je 2,29 odstotka več. Svobodnjaki (FPÖ) imajo 17,96 odstotkov glasov. Leta 2009 je takratni BZÖ dosegel 30,94 odstotkov.

Enotna lista EL, edina politična stranka koroških Slovencev, je imela na svoji listi 598 kandidatov za 22 občin na južnem Koroškem in je obdržala županski položaj v Železni Kapli. Franc-Josef Smrtnik je v prvem krogu volitev dobil 52,8 odstotka glasov podpore, EL pa je dobila 36,6 odstotka glasov (in s tem podvojila število mandatov s štiri na osem) in prehitela socialdemokrate, ki pa imajo prav tako osem mandatov.

EL je tudi najmočnejša stranka v občinskem svetu v Globasnici. Ima sedem mandatov, SPÖ jih ima šest, to je enega več. ÖVP je izgubila en mandat in ima še dva, oranžnih oz. svobodnjakov ni več v občinskem svetu. V boju za stolček župana je Bernard Sadovnik dosegel 47,97 odstotka, dosedanji župan Wolfgang Wölbl (SPÖ) pa 41,12 odstotka. Drugi krog bo 15. marca.

V občini Bistrica pri Pliberku je glavni kandidat Regionalne liste (Regi) Vladimir Smrtnik tesno zgrešil drugi krog županskih volitev. Lista Regi je v primerjavi z EL pred šestimi leti pridobila dva mandata (od 4 na 6) in je prehitela listo LFA (5 mandatov). Regi kot drugi najmočnejši frakciji tako pripada mesto podžupana.

V Selah ostaja razmerje moči v občinskem svetu nespremenjeno. SPÖ ima še naprej šest mandatov, Enotna lista štiri in ljudska stranka enega. Heribert Kulmesch (SPÖ) pa je zmagal na neposrednih volitvah župana. Glas mu je dalo 273 volivcev in volivk, kandidatu Enotne liste (EL) Nantiju Olipu pa 210.

V občini Suha na vhodu Koroške je lista Neuhaus-Suha (LNS) v primerjavi z občinskimi volitvami leta 2009 pridobila dva mandata v primerjavi z Enotno listo (EL). Peter Trampusch se bo v drugem krogu pomenil proti doslejšnjemu socialdemokratskemu županu Gerhardu Visotschnigu.

Nad rezultati volitev je zelo zadovoljen tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS, dr. Valentin Inzko. V izjavi naglašuje, da je "avtonomno nastopanje na občinski ravni dobilo svojo močno plebiscitarno podporo", zaključuje pa s spoznanjem, da so uspehi za narodnostno skupnost v celoti politični kažipot za prihodnost in jim krepijo samozavest ter optimizem.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.