Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sedež SAZU (foto: Wikipedia)
Sedež SAZU

V javni obravnavi osnutek koncepta novega Slovarja slovenskega knjižnega jezika

Slovenija | 06.04.2015, 00:45

V javni obravnavi je osnutek koncepta novega Slovarja slovenskega knjižnega jezika. Skupaj s 34 člani posebnega odbora, ki ga je imenovala Slovenska akademija znanosti in umetnosti, so ga pripravili sodelavci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Zdaj želijo zbrati čim več pripomb in jih v največji možni meri vgraditi v koncept nastajajočega slovarja.

Novi slovar bo obsegal približno 130.000 besed, besednih zvez in frazemov. Najprej bo izdelan za elektronski medij, po besedah predstojnika inštituta Marka Snoja bo rastoči, kar pomeni, da bodo izdelani slovarski sestavki postopoma na svetovnem spletu objavljeni pred dokončanjem celote. Prvih 5000 sestavkov bo prihodnje leto na voljo tudi v tiskani obliki. Snoj ocenjuje, da bi celoten tiskani slovar luč sveta lahko ugledal šele čez približno 20 let, saj pri snovanju sodeluje le deset ljudi. Izdelovali ga bodo leksikografi, specialisti in terminološki svetovalci z različnih področij.

Slovar bo med drugim vseboval bazo, ki bo ponujala precej več podatkov kot sam slovar in bo tudi osnova za sestavo slovnice. Baza bo imela trojni pomen: uporabniškega, jezikoslovnega in jezikovno-tehnološkega. Bo tudi trdna osnova za ostale jezikovne priročnike.

Slovar bo zasnovan povsem na novo, čeprav bo nadaljeval tradicijo prejšnjega slovarja. Vseboval bo tudi smiselne leksikografske okrajšave. Med novostmi bodo opisi tipičnih skladenjskih vzorcev, kolokativnost in stavčni zgledi. Tako bo po besedah sodelavke inštituta Nine Ledinek uporabnik dobil podatek, v katerih primerih lahko uporabi besedi visok in velik. Nove bodo tudi etimološke osvetlitve, ki bodo uporabnika seznanile, kdaj in kako je določena beseda nastala.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.