Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Dimičeva in Godčeva o materinstvu in o noveli zakona o zakonski zvezi

Slovenija | 25.03.2015, 14:25

V "Pogovoru o" smo na današnji materinski dan gostili poslanki SDS in NSi Jelko Godec in Ivo Dimic. Prepričani sta, da je materinstvo veliko poslanstvo, ki pa ga nekateri danes želijo razvrednotiti. Prav tako sta poudarili, da odločno nasprotujeta noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Mama petih otrok Iva Dimic je uvodoma dejala, da je družina kraj sprejemanja, odpuščanja in ljubezni ter kraj, kjer se naučimo darovati in predvsem deliti. "Največji čudež je podariti življenje novemu človeku, novemu bitju, ga držati na prsih. To je poklicanost, za katero lahko rečem, da je vrhunec življenja. Podariti novo bitje, to je čudež stvarjenja, tega se ne da opisati z besedami, zato mislim tudi, da mogoče premalo razumemo pomen materinstva v sodbi družbi."

"Družina je zavetje za otroke in tudi sama sem jo tako doživljala," pa je dejala mama treh otrok Jelka Godec. "Materinstvo je dar in nikakor neka pravica, kot danes govorimo. Ta dar moramo matere ali žene sprejeti z odprtimi rokami in se zavedati tega, da je to velika odgovornost in da otroci od mater pričakujejo brezpogojno ljubezen. Menim, da bi se morali v današnjem času veliko bolj zavedati, kaj pomeni materinstvo, kaj pomenijo matere, da so one tiste, na katere se otroci ponavadi najprej obrnejo."

Gostji sta v nadaljevanju povedali, da ostro nasprotujeta noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. "Spreminja se, redefinira se družino. Družina ne bo več definirana tako, kot je sedaj, kot naravna temeljna celica družbe, tradicionalno oče, mati in otroci, oziroma v primeru enostarševskih drugače, ampak bo lahko definirano, tudi v šolah, da je družina zveza dveh oseb, torej tudi istospolnih in pa otrok," je povedala Godčeva, Dimičeva pa dodala: "Sporno pri sprejemanju tega zakona je tudi to, da je šlo vse skupaj po skrajšanem postopku, da ni bilo možnosti neke širše javne razprave."

Dimičeva je še dejala, da je bil predlog zakona, ki ga je vložila ZL, dogovorjen z največjo vladno stranko SMC. "Delali so z roko v roki. Koalicija si je na račun ZL nekoliko „pilatovsko“ umila roke in rekla, da je to njihov zakon, ampak nam je sprejemljiv."

Tudi Godčeva meni podobno: "Če bo šlo kar koli pri sprejemanju zakona tega narobe, ali procesno ali drugače z referendumom, bo SMC rekla, da oni s tem nimajo nič."

Poslanci SDS predlagajo tudi umik predloga sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi z današnje seje matičnega odbora ter jutrišnje izredne seje državnega zbora. Prepričani so namreč, da dokler niso izpolnjeni pogoji za razpis referenduma, državni zbor tega ne more zavrniti. "Mislim, da je skrajno neresno od vseh, da se ne dovoli ljudstvu izjasniti o zakonu, ki krši človekove pravice v vsaj treh zakonih. Zakon ni človekova pravica tudi ortrok ni človekova pravica," je povedala Godčeva, Dimičeva pa je pred jutrišnjo sejo dodala: "Posegati v najvišji institut, ki ga ima ljudstvo v rokah, referendum, pomeni, da so na nek način na tankem ledu."

Slovenija, Radijski utrip, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.