Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vlada zavrnila kandidate za nadzornike SDH, potrdila direktorje slabe banke

Slovenija | 06.03.2015, 18:05

Vlada je na včerajšnji seji, ki je trajala kar deset ur, govorila o spremembah v Družbi za upravljanje terjatev bank. Po očitkih o nepravilnostih v tako imenovani slabi banki je zamenjala tri od štirih neizvršnih direktorjev, obenem je znižala prejemke vodilnih. Odločila je tudi, da bo nadzornike Slovenskega državnega holdinga iskala na novem razpisu.

Vlada je za nove neizvršne direktorje Družbe za upravljanje terjatev bank imenovala nekdanjega nadzornika NLB Marka Simonetija, predsednika izredne uprave Probanke Imreja Balogha in člana upravnega odbora družbe Sip Šempeter Janeza Širovnika. "Pričakujemo, da bodo skladno s svojimi pristojnostmi zagotovili učinkovito delovanje DUTB in odpravili oziroma vplivali na odpravo pomanjkljivosti, ki sta jih v svojem poročilu ugotovila računsko sodišče in tudi vlada skladno s svojimi pristojnostmi," je po maratonski seji povedal premier Miro Cerar.

Ali menjava kadrov pomeni tudi drugačen način poslovanja, smo vprašali svetovalca predsednika gospodarske zbornice Gorana Novkovića. "V tem trenutku ni bistveno samo to, kako se vodi DUTB, ampak predvsem, kako upravlja slabe terjatve oziroma kako prestrukturira podjetja v težavah. O tem, kako deluje na tem področju, v teh dneh praktično ni nobene informacije. To je ključna naloga, od tega je odvisno, kaj bodo imeli delavci in njihovi družinski člani od teh podjetij v prihodnosti in kakšna bo njihova usoda," je poudaril.

Še eden od vladnih ukrepov, povezanih s tako imenovano slabo banko je znižanje plač neizvršnih direktorjev z 10 na 5.000 evrov, trije izvršni direktorji, ki so zdaj prejemali od 10 do 20.000 evrov na mesec, bodo medtem lahko imeli plače v višini 10.000 evrov. 2Ti za zdaj ostajajo, o njih ne more odločati vlada, saj o njih odločajo neizvršni direktorji," je pojasnil finančni minister Dušan Mramor. Z izvršnim direktorjem Torbjörnom Manssonom se je vlada dogovorila o znižanju plače na 17.000 evrov. Da gre zagotovo za piar potezo, je prepričan Novković, a hkrati dodaja, so to zelo odgovorni položaji. "Ni toliko pomembno, kolikšna bo plača, ključno je, da se veže na uspeh pri prestruktuiranju."

Vlada pa je zavrnila seznam z imeni nadzornikov Slovenskega državnega holdinga, ki ga je predlagalo finančno ministrstvo. Po Cerarjevih besedah se je tako odločila, ker je strokovna komisija pri pripravi ožjega nabora petih kandidatov spregledala nekaj zadev. Premier je zatrdil, da to ne pomeni nezaupnice Mramorju. "Vsaka zavrnitev predloga seveda malo boli, a takšnih dogodkov je na vladi veliko. Nekateri argumenti, ki so jih predstavili ministri, so držali, strinjam se, nekaj problemov je bilo," je dejal tudi finančni minister.

Po Novkovićevih besedah se spet kaže velik problem Slovenije, to je, da politika zelo težko imenuje ključne kadre na položaje, ki upravljajo državno premoženje. "Eden od razlogov za to je, da je tega državnega premoženja zelo veliko. V Sloveniji je trenutno tako, da imajo državna podjetja v svoji lasti kar 40 odstotkov knjigovodske vrednosti vseh slovenskih podjetij. Po tem podatku smo prvi v Evropski uniji. To kaže na izredno nesorazmerje med državnim in zasebnim lastništvom v primerjavi z ostalimi državami."

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.