Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Pogovor o: Čas je, da se začnemo obnašati kot suverena država

Slovenija | 05.03.2015, 10:54

Vlada naj bi imela na dnevnem redu tokratne seje tudi predlog strategije upravljanja državnih naložb. Da to lahko razumemo tudi kot odlašanje, je bil prepričan nekdanji minister Žiga Turk. Kot je poudaril v oddaji „Pogovor o …“, bi morali slediti zgledom tistih držav, ki so bogate, a so tudi socialno čuteče. To so Švedska, Švica in Avstrija, je našteval predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič. Poudaril je tudi, da je treba imeti ambicije. Da je treba razprave o tem, kaj je strateško in kaj ni, prekiniti, je bil jasen predstavnik organizacije Mladi za spremembe Jaka Šoba, saj v nasprotnem primeru ne bomo nikoli izšli iz začaranega kroga, ki onemogoča razvoj. Po besedah predsednice društva Svetilnik Tanje Porčnik je naš cilj odprta in svobodna Slovenija, a že zamujamo nanj.

Da so vizije in strategije pogosto podlaga, v katerih si nekdo pripravi teren in izgovor za prejem državne podpore, državnih subvencij, je menil Turk. "To je pogost način, da daš pravi čas nogo med vrata za to." Kot je dodal, niso uspešne tiste države, ki imajo velike vizije in strategije v smislu točno določenih industrijskih politik. "Naša vizija, naša strategija bi morala biti bogata država, v kateri živijo ljudje s produktivnimi zaposlitvami, ki so zadovoljni s tem, kar delajo, in s plačo. To pomeni, da potrebujemo dobra podjetja, dobra podjetja imamo, če so prisiljena tekmovati z ostalimi dobrimi podjetji, tekmovati na svetovnem trgu brez pomoči, popustov in vpletanja države, to pomeni, da so zasebna. Pokazalo se je, da to v svetu funkcionira."

Pleskovič je povedal, da je na Švedskem 95 odstotkov industrije v zasebni lasti, država se medtem ukvarja predvsem z regulacijo zdravstva in šolstva. Tudi on je prepričan, da je ustanavljanje komisij za pripravo vizij in strategij običajno znak, da ni želje po resničnem ukrepanju. "Če 25 let nisi bil sposoben oblikovati vizije in strategije, je tudi v pol leta, enem letu ne boš."

V 25 letih smo naredili zelo malo, da bi Slovenija postala odprta in svobodna država, je prepričana Porčnikova. Če je to naš cilj, bi se končno morali vprašati, zakaj nismo prodajali in zakaj smo tako počasni. "Analize potrjujejo, da so podjetja v državni lasti veliko manj donosna, veliko manj vlagajo v razvoj in inovacije, ne spodbujajo pretoka kapitala, tako iz zasebnega sektorja v Sloveniji kot iz tujine," je pojasnila, zato se je res treba lotiti privatizacije, saj bo koristila vsem.

Da je treba državna podjetja počistiti, se je strinjal tudi Šoba. Drugače se bo politika ves čas vpletala vanje. "Smo suverena država, čas je, da se tako začnemo tudi obnašati." Ob tem je Šoba opozoril na naše zaveze. Spomnil je, da so napovedan umik države iz 15 podjetij, ki naj bi med drugim prepričal Bruselj in odgnal tako imenovano trojko, potrdile tri različne slovenske vlade. "Mi smo oblikovali seznam, nesli smo ga v Evropo, rekli smo: Poglejte, to vam ponujamo. Oni so rekli: V redu, Slovenija. Lepo ste to pripravili. Hvala. Zdaj to še izvedite. Ko prinesemo seznam domov, pa rečemo: Malo smo se šalili. Malo si bomo še premislili." Kot je dodal, to ni verodostojno, saj smo del evropske družine. Če smo se v tej družini nekaj dogovorili, moramo držati svoj del obljube.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.