Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Kateri so najuspešnejši gospodarstveniki?

Politika | 05.03.2015, 06:00 Petra Stopar

Gospodarska zbornica Slovenije je sinoči v Cankarjevem domu podelila že 47. nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. To je najstarejše tovrstno priznanje v Sloveniji.

Kot poudarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je to „najprestižnejše priznanje gospodarstvenikom, ki že vrsto let uspešno vodijo podjetja in zagotavljajo nadpovprečno odličnost, konkurenčnost, razvoj in spremembe“. Prejemniki se uvrščajo v družbo najvidnejših gospodarstvenikov Slovenije, ki pomembno sooblikujejo gospodarsko in družbeno okolje.

Dobitniki slovenskih gospodarskih „oskarjev“

Letošnjih nagrajencev je osem, iz sedmih podjetij, prihajajo pa iz šestih regij in šestih panog. Komisija za nagrade, katere predsednik je direktor podjetja Riko Janez Škrabec, je izbrala Miroslava Brusa iz Agita, Boruta Cvetkoviča iz Radgonskh goric Gornje Radgone, Antona Kisovarja iz Tehnosa Žalec, Antona Kondo in Jožeta Štuparja iz Keko – opreme Žužemberk, Martina Novšaka iz Gen energije, Stojana Petriča iz Kolektor Groupa in edino žensko nagrajenko Tanjo Skaza iz Plastike Skaza.

Slednja je v nedavnem pogovoru za naš radio z nami delila svoje mnenje o tem, kdaj je neko podjetje uspešno. Kot je dejala, morajo biti najprej zadovoljni zaposleni, druga stvar pa je, da mora podjetje drugače razmišljati in da ni vse samo v proizvodnji. „Nam država ni ničesar ponudila, da bi mi naredili nekaj še več in še boljše, ampak smo sami svoj gospodar. Sami smo poskušali dobiti stranke in jih pridobili, sami razvijamo naprej do naših strank. Vse, kar želimo, pa je, da je država tista podpora, ki nam lahko pomaga, da smo lahko uspešni in še bolj konkurenčni,“ je dodala Skazova.

Lani so nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke prejeli Tomaž Benčina, Danilo Ferjančič, Janez Kodila, Hubert Kosler, Jože Mermal, Andrej Orožen, Jure Knez, Iztok Stanonik in Otmar Zorn.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.