Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Maša po shodu Dan ljubezni (foto: Emilija Snoj)
Maša po shodu Dan ljubezni

Nadškof Zore: Za človeka gre, za otroke gre

Slovenija | 04.03.2015, 10:19 Marjana Debevec

Shodu Dan ljubezni, ki ga je pripravila Koalicija Za otroke gre!, je sledila sveta maša, ki jo je ob somaševanju 18 duhovnikov daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, glasbeno pa jo je obogatila skupina pod vodstvom Nade Žgur. Ljudje so uršulinsko cerkev napolnili do zadnjega kotička in se združili v enoglasni molitvi za družino. Nadškof Zore pa je zbrane povabil, naj to obdobje zavzemanja za družino prispeva tudi k notranji duhovni prenovi vseh naših družin.

Nadškof Zore je zaželel, naj nas naše prizadevanje za družino notranje prenovi; naj to prenovi mame in očete; naj to prenovi može in žene ter naše medsebojne odnose. „Vsak izmed nas naj se v vsem tem dogajanju vpraša, kakšen pa sem jaz v svoji družini: kakšna mama sem; kakšen oče sem? Kakšno podobo družine širimo v svoje okolje? Koliko je veselja v našem družinskem življenju? Koliko izpolnitve?“.

To prizadevanje naj bi bilo po nadškofovih besedah duhovna prenova slovenskih družin, slovenskega krščanstva in vseh ljudi, ki si želijo družino, kot si jo je zamislil Bog. „Naj to ne bo samo dejavnost, ki jo bo veliko in nas utegne posrkati vase. Prosim vas: NE. Bodimo dejavni – na vso moč, ampak hkrati zajemajmo iz globine.“

Maša po shodu Dan ljubezni
Maša po shodu Dan ljubezni © Emilija Snoj

Vse prizadevanje bo potem po besedah nadškofa Zoreta rodilo pristne sadove in prispevalo k notranji rasti, „da bomo v svoji zavezanosti Bogu še trdnejši, da bomo v svoji hkrati tudi še bolj ponižni in iskreni; in da bomo v svojem odnosu tudi do drugače mislečih še bolj ljubeči in odpuščajoči.“

Zbranim se je zahvalil za njihovo prisotnost in prosil Boga, naj bedi nad našimi mislimi, naj navdihuje naše besede in naj usmerja vsa naša dejanja, „da bodo prihajala iz zvestobe Bogu, iz ljubezni do družine, kajti za človeka gre; za naše otroke gre“, je še dejal nadškof Stanislav Zore.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.