Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Markeževa na dobri poti do ministrskega mandata

Slovenija | 27.03.2015, 15:18

Klavdija Markež bo danes verjetno potrjena za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport, saj so ji v koaliciji napovedali podporo, nasprotovali pa ji ne bodo niti v večini opozicije, čeprav imajo nekaj pomislekov. H glasovanju za jih je uvodoma pozval tudi premier Miro Cerar.

Državni zbor, ki se je na začetku današnje seje posvetil spominu na 25. obletnico sprejetja zakona o slovenski himni, je v nadaljevanju kar nekaj ur razpravljal o bodoči ministrici za izobraževanje Klavdiji Markež, ki prihaja iz kvote SMC. Premier Miro Cerar je o njej danes dejal, da je pomembno, da je ena njenih prioritet potreba po dialogu z deležniki. „Izpostavila je, da ni oseba, ki bi odločitve sprejemala brez premisleka in dialoga.“

V stranki SMC po besedah poslanke Irene Kotnik Markeževi zaupajo, da bo lahko s svojo strokovnostjo in pozitivnim pristopom uspešno vodila poti med ovirami, ki so ji in ji bodo postavljene.

Podporo so ji napovedali tudi poslanci drugih dveh vladnih strank. V SD-ju pa so jo že takoj opozorili na nujnost sprememb ustave, da bi se izognili financiranju zasebnega osnovnega šolstva. Matjaž Nemec (SD) je takole izrazil gnev svoje stranke do katoliškega šolstva. "Pričakujemo, da se bo kandidatka zoperstavila ideološko-političnemu orkanu, ki maje temelje socialne države."

S tem pogojujejo tudi svojo nadaljnjo podporo njenemu delu, je jasno nakazal omenjeni poslanec SD. V NSi kandidatki pri glasovanju ne bodo nasprotovali, saj ne želijo vnaprej soditi o njenem delu. Ob tem pa je tudi Ljudmila Novak nanizala več pričakovanj do bodoče ministrice, med njimi sta umestitev vsebin iz slovenske novejše zgodovine v kurikulume osnovnih in srednjih šol ter popravek zakonodaje v skladu z odločbo ustavnega sodišča, po kateri mora biti financiranje programa v zasebnih osnovnih šolah, ki izvajajo javni program, izenačeno s financiranjem programa v javnih šolah.

Primož Hainz iz poslanske skupine DeSUS je dejal, da je bila odločitev o podpori Markeževi lahka, saj prihaja iz poslanskih vrst in so lahko njeno delo spoznali že doslej. Veseli jih, da je naklonjena medgeneracijskemu sodelovanju, upajo pa, da bo ugriznila v kislo jabolko kurikuluma osnovnega in srednjega šolstva, kjer je po njihovem mnenju preveč poudarka na količini in premalo na kakovosti.

Tomaž Lisec (SDS) pa meni, da je kandidatka tako na področju politike kot stroke dokaj nepopisan list, zato so imeli na zaslišanju pred matičnim odborom DZ zanjo veliko vprašanj, a so dobili bore malo odgovorov. Ministrico je opozoril, da bo treba kdaj tudi odložiti nasmešek in si nadeti boksarske rokavice, ter ji zaželel srečo.

V ZL, kjer kandidatke ne bodo podprli, so ji očitali nasprotujoča si stališča in nezadostno poznavanje področja. Med drugim je Violeta Tomić izpostavila, da je Markeževa kot eno od prioritet navedla razvoj strokovnega kadra, a da tega verjetno ni mislila resno, saj je podprla podaljšanje zakona za uravnoteženje javnih financ, ki prepoveduje novo zaposlovanje in napredovanje v javnem sektorju. Koalicija s to kandidatko po mnenju ZL dokazuje, da želi na področju izobraževanja ohranjati privilegije akademskih elit in z varčevalnimi rezi stiskati učitelje, prekarne akademike in raziskovalce.

Tudi v ZaAB po besedah Mirjam Bon Klanjšček kandidatke še ne poznajo dovolj, da bi lahko sodili o njeni primernosti za ministrico, zato se bodo glasovanja vzdržali. Očitali so ji, da bi morala stališča do določenih vprašanj zavzeti bolj jasno. Poslanec Laszlo Göncz je v imenu poslancev narodnih manjšin dejal, da idealnega kandidata za ministra skoraj ni mogoče najti, upajo pa, da je imel predsednik vlade tokrat srečno roko pri izbiri.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.