Petra StoparPetra Stopar
Obama in papež Frančišek (foto: Rome Reports)
Obama in papež Frančišek

Obama bo papeža v Beli hiši sprejel 23. septembra

Cerkev po svetu | 27.03.2015, 10:26 Marta Jerebič

Ameriški predsednik Barack Obama bo papeža Frančiška v Beli hiši sprejel 23. septembra. Voditelja bosta nadaljevala dialog, ki sta ga marca lani začela v Vatikanu, je sporočila Bela hiša.

Iz Bele hiše so sporočili, da se nameravata Obama in papež pogovarjati o vrsti tem, med drugim o skrbi za ljudi na obrobju družbe in najrevnejše, spodbujanju gospodarskih priložnosti za vse, okoljskih temah, zaščiti verskih manjšin, spodbujanju verske svobode po svetu ter sprejemanju in integriranju priseljencev in prebežnikov v skupnost.

Papež Frančišek bo ZDA obiskal za svetovno srečanje družin, ki bo v Filadelfiji potekalo od 22. do 27. septembra. Na konferencah med tednom pričakujejo od 8 do 12 tisoč ljudi, sklepnih slovesnosti, ki jih bo vodil papež, pa bi se lahko po napovedih udeležilo tudi več kot milijon ljudi.

23. septembra bo torej papeža sprejel ameriški predsednik Obama, Frančišek bo nato 24. septembra kot prvi papež nagovoril oba domova ameriškega kongresa, 25. septembra pa bo imel sveti oče nagovor na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Kot je znano, bo papež v Washingtonu v tamkajšnjem narodnem svetišču za svetnika razglasil evangelizatorja zahodnega dela ZDA, Junipera Serro.

ZDA je nazadnje obiskal Benedikt XVI. leta 2008, ko se je mudil v New Yorku in Washingtonu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.