Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Holcman: Gre za zlorabo pojma človekova pravica

Slovenija | 26.03.2015, 13:38 Marjana Debevec

Koalicija za otroke gre, ki si prizadeva za ohranitev zakonske zveze med možem in ženo ter zaščito otrok, bo imela v primeru prepovedi referenduma s strani državnega zbora možnost parlamentarno odločitev poslati v presojo parlamentu.

Pravni zgodovinar dr. Borut Holcman je za naš radio povedal, da parlament ni zadnja inštanca, ki bi odločal o ljudeh. Koalicija za otroke gre namreč lahko odločitev državnega zbora da v presojo ustavnemu sodišču. „Ustavno sodišče je tisto, ki lahko v tem primeru, kot zadnji tolmač ustave, kot zadnji tolmač ustavnega reda, zadevo prevri in utemelji.“ Pravnik Holcman pa se je tudi vprašal, ali lahko 90 poslancev odloča o nekaterih zadevah, nad katerimi nima oblasti. „In to niso samo človekove pravice, čeprav se sklicujejo nanje, ampak v tem trenutku se zdi, da lahko z zagovarjanjem neke zadeve drugo zadevo zlorabiš. In v tem primeru sem prepričan, da gre za zlorabo pojma človekova pravica.

Po besedah dr. Holcmana mora zato ustavno sodišče zaščititi pojem človekovih pravic. „In jaz sem vedno bolj prepričan, da je ustavno sodišče v Republiki Sloveniji pa le en grammy pravnikov, ki znajo trezno razmišljati.“

Spomnimo, da zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih izbriše zakonsko zvezo moža in žene iz slovenske zakonodaje, otrok pa ni več naravna danost, ampak postane tržno blago. Zato koalicija Za otroke gre! še naprej zbira podpise v podporo referendumu, ki naj bi zaščitil družino, ki je najbolj temeljna celica naše družbe, pa tudi otroke, katerih pravice bi morale biti postavljene nad pravice odraslih.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...