Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Koalicija Za otroke gre! prepričana v uspešnost referenduma

Slovenija | 10.03.2015, 14:11 Marjana Debevec

Koalicija Za otroke gre! je v državni zbor vložila 80.518 podpisov za pobudo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na podlagi katere istospolni pari dobivajo možnost poroke in tako posvojitve otrok. Predsednik državnega zbora bo zdaj razpisal rok za zbiranje 40 tisoč overjenih podpisov v podporo referendumu. Zbiranje bi se lahko začelo v tednu med 16. in 20. marcem.

Sovoditeljica koalicije Za otroke gre Metka Zevnik je za naš radio izrazila veselje nad tem, da nastaja vseslovenska koalicija. Spomnila je, da jih je bilo ob ustanovitvi pred 18 dnevi 200; "12 dni pozneje nas je bilo na shodu 8500, po petih dneh nas je več kot 80.500," je pojasnila. Ljudje so jim po njenih besedah sporočili, da podpirajo, da imajo otroci "mamo in očeta in ne starša ena in starša dva, da imajo dedka in babico in ne starega starša ena in starega starša dva". Zevnikova je izrazila hvaležnost za vsak glas in dodala, kaj nam to pove. Ljudje so jim po njenih besedah sporočili, da podpirajo, da imajo otroci "mamo in očeta in ne starša ena in starša dva, da imajo dedka in babico in ne starega starša ena in starega starša dva".

Aleš Primc pa je poudaril, da nam veliko število podpisov v podporo referendumu sporoča, da se lahko Slovenske in Slovenci v veliki večini poenotimo ob tem temelju. „Tega sem zelo vesel. Teh delitev v Sloveniji je odločno preveč. In sem vesel, da se je našla ena tema in da so ta tema prav družina in otroci, ker družina in otroci so naša prihodnost.

Primc je tudi prepričan, da se bodo državljani množično odzvali in zavrnili zakon. „In da bomo res že čez nekaj dni, ko se bodo začeli zbirati podpisi podpisi pred upravnimi enotami, zbrali v sorazmerno kratkem času zelo veliko podpisov za razpis referenduma in seveda potem, kar bo verjetno najtežja naloga, da bomo šli množično na referendum in na referendumu izglasovali nasprotovanje temu zakonu.“

Primc je v izjavi novinarjem pred državnim zborom spomnil, da je referendum na to temo že bil. Zato v koaliciji Za otroke gre! trdno verjamejo, da se bodo državljani še enkrat množično odzvali in bo referendum kljub kvorumu za njegovo veljavnost uspel.

V pobudi za referendum so po besedah Zevnikove navedli nasprotovanje več vsebinam: od posvojitev otrok v istospolne skupnosti pa do tega, da bodo v šolah lahko v skladu z zakonom začeli pripravljati otroke na homoseksualno usmeritev. Prav tako ustava govori o pravicah otrok, ki pa so jim z novelo zakona kršene.

V koaliciji nikakor ne nasprotujejo ureditvi statusa istospolnim skupnostim, ampak si prizadevajo za ohranitev zakonske zveze med možem in ženo. „Naj se vendarle ohrani nek samostojen pomen tisti skupnosti, ki pa lahko zagotavlja prenos življenja naprej in ki omogoča, po našem trdnem prepričanju, najboljše okolje, v katerem se otrok rodi, razvija in vzgaja“, je še povedal Aleš Primc.

Spomnimo, da mora predsednik državnega zbora po prevzemu podpisov določiti rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za zahtevo referenduma. Zahteva mora biti podprta z najmanj 40.000 podpisov.

Državni svet bo nocoj odločal o vetu na novelo zakona o zakonski zvezi. Če ga bo izglasoval, bo državni zbor moral še enkrat odločati o zakonu, za njegovo potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...