Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Otroci na Madagaskarju (foto: Stane Kerin)
Otroci na Madagaskarju

VIDEO: Misijonar Jani Mesec gradi šolo

Slovenija | 10.02.2015, 08:31

Pustna sobotna iskrica letos, po nekaj letih slovenskih namenov, znova podpira misijone. Na misijonu, na katerem deluje slovenski misijonar Jani Mesec, bi radi zgradili šolo. Z Misijonskim središčem Slovenije smo se odločili, da s tokratnim pustnim dobrim delom priskočimo na pomoč. Zavedamo se, da brez znanja ni napredka, brez šolske stavbe pa je znanje veliko težje podajati otrokom.

V našem radijskem programu ste in še boste v teh dneh lahko slišali različne pogovore na temo dobrega dela, misijonov in pusta. V pogovoru, ki sledi, pa spoznajte misijonarja, s katerim bomo povezani 14. februarja.

Jani, nam lahko predstavite šolo, ki bi jo radi gradili in misijon na katerem delujete?

Delujem na jugovzhodu Madagaskarja, na področju, kjer smo slovenski misijonarji prisotni že štirideset let. Na tem misijonu sem štiri leta in trenutno imamo v vrtcu več kot sto otrok. Zavedamo se, da je prav, da otroci svojo pot nadaljujejo v osnovni šoli in radi bi jim omogočili spodobne prostore. Hvaležen sem Bogu, da so naše potrebe in vaša pripravljenost našle skupno pot. V naših razredih je tudi do 50 otrok, zato bomo gradili kar veliko šolo. Zaenkrat načrtujemo enonadstropno stavbo s šestimi učilnicami

Misijonar Jani Mesec
Misijonar Jani Mesec © Izidor Šček

Je v vašem okolju, v vaši vasi veliko otrok?

Uradne statistike o številu otrok molčijo, nihče ne šteje rojstev. Otrok se rodi, pogosto v mladosti tudi umre, ali pa v svojem kraju, s svojo družino živi do starosti in smrti. Manambundžu je ogromna vas, v gimnaziji je po 150 otrok v eni učilnici, cerkve so polne, utrip mladosti na cestah, dvoriščih je izreden.

Žal spoznavamo, da v državnih šolah ni pravega uspeha. Otroci sicer prihajajo k pouku, na državnih izpitih, ko na nekaj let preverjajo osvojeno znanje, pa nimajo uspeha. Drugače je v misijonskih šolah, deležni smo uspeha in velikega zaupanja staršev in države. Naše šole so ponavadi polne do zadnjega kotička.

Leta 2013 je v našem kraju znova zaživel že omenjeni vrtec, ki ga je pred dvajsetimi leti ustanovil misijonar Tone Kerin. Imamo prostor za novo šolsko poslopje, zamislili smo si, kje bi lahko stala stavba, načrtujemo tudi prostorno igrišče.

Kakšna je pot do denarja, ki je potreben za gradnjo?

Misijonarji se s svojimi željami obračamo na Misijonsko središče Slovenije. Zavedamo se, da so potrebe velike in raznolike, vemo tudi, da je pomoč pogosto potrebna tudi doma. Pa vendar smo vedno znova presenečeni nad odprtim srcem slovenskega človeka. Pustna sobotna iskrica je v misijonskem svetu že nekajkrat pokazala kako dobri so poslušalci Radia Ognjišče in vesel sem, da bodo to dobroto letos lahko spoznali naši ljudje.

Prevozno sredstvo
Prevozno sredstvo © Stane Kerin

Za konec smo misijonarja Janija Mesca vprašali kaj ga na njegovi poti najbolj osrečuje in kakšna je njegova največja skrb. Pravi, da je največja sreča biti z ljudmi in spoznati, da jim s svojo prisotnostjo in delom pomagaš. Najtežje se je spopadati z njihovim verovanjem, ki jih tako rado pelje stran od Boga, ki je Ljubezen. „Včasih me skrbita čarovništvo in razbojništvo, pogosto se vprašam kaj bo ostalo v ljudeh in kraju, ko bomo odšli. Slabe ceste in infrastruktura, ki je ni, so pravzaprav še najmanjša skrb.“ dodaja misijonar, ki bo z nami tudi na pustno soboto.

„Vesel sem vsakega večera, ko imam čas zase in za Boga. Ko se stemni, ljudje odidejo v svoje domove in v lastnem miru se Bogu zahvalim za nova spoznanja in prosim za modrost, s katero naj me obdari v naslednjih dneh.“

Pogled na misijon
Pogled na misijon © Stane Kerin

V upanju, da bo Jani Mesec imel lepo priložnost zahvaliti se tudi po letošnji Pustni sobotni iskrici, vas vabim, da se nam pridružite v dobrem delu. Na pustno soboto, 14. februarja, ob 12. uri. V telovadnici OŠ Alojzija Šuštarja nas bodo zabavali Čarovnik Grega in Kranjci (Trio Kranjc). Maškare, vabljene! Akcija darovanja se bo začela že ob desetih, ko bo radijski program vabil k darovanju na različne načine. Skupaj smo močni!

Slovenija, Radijski utrip, Dogodki
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...