Petra StoparPetra Stopar
Nastop na univerzi v Lundu (foto: Zvone Podvinski)
Nastop na univerzi v Lundu

Slovenska pesem v Lundu

| 17.02.2015, 15:43 Matjaž Merljak

Slovenski kulturni praznik so obeležili tudi rojaki na Švedskem, tokrat so lahko poslušali slovenske pesmi slovenskih skladateljev v izvedbi švedskega zbora.

Zahvaljujoč švedskim prijateljem iz Univerze v Lundu in izjemni dirigentki Jerici Gregorc Bukovec je švedsko in slovensko občinstvo v nedeljo, 1. februarja 2015, na Univerzi v Lundu lahko prisluhnilo slovenski pesmi v izvedbi enkratnega švedskega univerzitetnega zbora.

Pod vodstvom dirigentke Gregorc so izvedli pesmi Petre Strahovnik, Jakoba Gallusa, Damijana Močnika, Čopija, Lajovica in Nane Forte ter Lojzeta Lebiča. Občinstvo, med katerim je bil tudi slovenski veleposlanik v Kobenhavnu Tone Kajzer z družino in častni konzul v Lundu dr. Dario Križ ter številni Slovenci in švedski prijatelji, je zares uživalo v enkratni predstavi. Bilo je izjemno in hvala gospe Gregorc za vodenje in pa švedskemu zboru za tako doživeto interpretacijo slovenskih pesmi v slovenskem jeziku.

Jerica Gregorc Bukovec dirigira švedskemu zboru
Jerica Gregorc Bukovec dirigira švedskemu zboru © Zvone Podvinski

Po zaključeni predstavi smo se lepo zahvalili gospe Jerici Bukovec in švedskim prijateljem za odlično promocijo slovenske kulture na Švedskem. Ob tem se je veleposlanik v pogovoru s slovensko umetnico zavzel, da bi podoben koncert morebiti organizirali tudi v Kobenhavnu v bližnji prihodnosti.

Dirigentka z gosti
Dirigentka z gosti © Zvone Podvinski


In memoriam Terezija Dolničar

Slovo od Terezije Dolničar
Slovo od Terezije Dolničar © Zvone Podvinski
Terezija se je rodila 11. avgusta leta 1936 v družini Lipej v Mariboru. Otroška leta je živela v Šikolah pri Pragerskem blizu Ptujske Gore, te starodavne Marijine božje poti na Štajerskem. Imela je dve sestri in tri brate. Osnovno šolo je obiskovala v Cirkovcah na Dravskem polju. Že od rane mladosti je pomagala na kmetiji. Ko je bila bila stara 20 let, se  je poročila s sosedom Slavkom Dolničarjem, ki mu je rodila dva otroka, Ljubico in Slavka. Leta 1965 je prišla skupaj z otrokoma za možem na Švedsko. V Landskroni se je zaposlila in z možem sta vzgojila oba otroka. Bila je zelo skrbna in ljubeča mama. Rada je zahajala v stugo, po našem bi rekli v kolonijo, kjer sta z možem na vrtu pridelovala razno zelenjavo in se družila z ljudmi. Ob nedeljah in praznikih je zelo rada zahajala v cerkev, posebno še k slovenski sv. maši. Njeno dobro in plemenito srce pa je počasi oslabelo, zato je bila večkrat prisiljena obiskat bolnico. Mama Terezija je zapustila svoje drage otroke in vnuke ter vnukinje 22. januarja 2015 in se je njena duša odpravila na pot k nebeškemu Očetu, da ji da bogato plačilo za vso njeno požrtvovalno ljubezen. Njeni domači, kakor tudi rojaki in prijatelji ter sosedje zanjo žalujejo in jo bodo zelo pogrešali. Od nje so se njeni domači in rojaki poslovili v četrtek 5. februarja ob 11. uri v cerkvi Sv. Janeza na pokopališču v Landskroni s sv. mašo zadušnico.

Draga sestra v Kristusu, draga Trezika, naša domovina je v nebesih, od koder pričakujemo zveličanja. Naj vam dobri Bog poplača vso vašo ljubezen, vso vašo skrb za moža, za družino in vso vašo zvestobo tudi Kristusovi cerkvi, z bogatim plačilom večnega življenja in naj vas posadi za mizo večne gostije, ker ste si prizadevali v vašem življenju služiti svojim domačim, kakor tudi Kristusu, ko ste radovoljno nosili vaš težki križ. Naj vam sveti večna luč na poti v nebesa, kjer naj vas sprejme Božja Mati Marija, ki je Mati vseh nas. Amen.

vaš Zvone Podvinski

Rojaki so se poslovili od Terezije Dolničar
Rojaki so se poslovili od Terezije Dolničar © Zvone Podvinski


Jezus je rekel Marti: »Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre; in vsakdo, ki živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl (Jn 11, 25-26).

Okrepljen s sveto popotnico, se je v petek 13. februarja 2015 poslovil od svojih najdražjih Ludvik Mak.

Od njega se boste lahko poslovili v novi mrliški vežici na pokopališču v Slovenski Bistrici v sredo - vežica bo odprta od 8.00 do 20.00 - in v četrtek dopoldan - od 8.00 do 12.00.

V četrtek ob 12. uri bo zadnje slovo s sv. mašo zadušnico za pokojnega Ludvika Mak. Po sv. maši bodo njegovo mrtvo telo položili v grob na bistriškem pokopališču.

Žalujoči žena Marija, hči Rozmary, sin Anders, sin Fredrik in hči Karolina z družinami.

Namesto cvetja in sveč darujte za cerkev, za Karitas ali Rdeči križ. Hvaležni Ludvikovi domači!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.