Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Glavan v studiu RO (foto: ARO)
Škof Glavan v studiu RO

Po župnijah danes volitve v ŽPS

Cerkev na Slovenskem | 01.03.2015, 06:30 Petra Stopar

Na današnjo nedeljo se po vseh slovenskih župnijah začenja izbiranje članov Župnijskih pastoralnih svetov (ŽPS). To župnikovo posvetovalno in delovno telo preučuje, načrtuje, spremlja in preverja izvajanje pastoralnega dela v župniji. Izvoljene člane potrdi škof ordinarij.

Po statutu število vseh članov ŽPS, razen v izjemnih primerih, ne sme biti manjše od 7 in večje od 25. Svet sestavljajo člani po službi, ki so poleg župnika in kaplana še zastopnik katehistov in katehistinj, gospodarskega sveta ali ključarjev, voditelji ali delegati posameznih skupin, kot npr. predstavnik redovnih skupnosti, Karitas, pevcev, mladinskih, študentskih, predzakonskih in zakonskih skupin, duhovnih gibanj, molitvenih in drugih skupin ter združenj, izvoljeni člani, ki sestavljajo vsaj polovico vseh članov in zastopajo soseske, naselja ali ulice. Če župnija soupravlja z več manjšimi župnijami, lahko ustanovi medžupnijski pastoralni svet.

Kdo lahko izbira?

»Vsi polnoletni verniki. Izkušnja pa uči, da nikoli ne pride nazaj več predlogov ali volilnih lističev, kot se jih razdeli med nedeljnike. Navadno izbira poteka tako, da eno nedeljo (letos na 1. postno nedeljo) verniki dobijo lističe, naslednjo nedeljo (letos na 2. postno nedeljo) pa jih prinesejo nazaj. Že prej sestavljena komisija jih pregleda in pod predsedstvom župnika pripravi seznam članov, ki so dobili največ glasov. Župnik ali po dogovoru kdo drug potem izbrane kandidate vpraša, če sprejmejo članstvo v ŽPS in če so pripravljeni, kolikor se da redno prihajati na seje,« je za naš radio v zadnji oddaji Utrip Cerkve povedal novomeški škof Andrej Glavan, ki je pristojen za področje ŽPS.

Seja ŽPS župnije Kamnik
Seja ŽPS župnije Kamnik © spletna stran župnije Kamnik

Član sveta naj bi imel z vidika človeškega profila ponižno in trezno zavest, da ne zna vsega in ne zmore vsega, da sebe ne precenjuje in drugih ne podcenjuje ter da se pri sodelovanju ne izmika. Zaželene so vrednote »resnicoljubnost, pogum, modrost, ljubezen, hvaležnost, osebna zanesljivost, pravičnost, veselje nad skupnim delom«. V duhovni profil pa sodi zlasti iskrena osebna vera, ki se hrani iz osebne molitve, spoštovanje do pastirjev Cerkve, ljubezen do bližnjih, je še povedal škof Glavan in dodal, da moramo za pravo izbiro »veliko moliti«.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.