Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

V veljavi kazni za nepridobitev energetske izkaznice

Slovenija | 24.02.2015, 15:37

Veljati so začele kazni za nepridobitev energetske izkaznice ob prodaji ali oddaji nepremičnine za več kot eno leto. Če lastnik nepremičnine kupcu ali najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe ne predloži originala ali kopije veljavne energetske izkaznice stavbe oziroma njenega posameznega dela, ga lahko doleti 300 evrov kazni. Že od novega leta je z 250 evri kaznovano oglaševanje nepremičnine brez navedbe energetskega kazalnika.

Energetska izkaznica je listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe. "Osnovni namen energetske izkaznice je, da se lastnik seznani s tem, kako energetsko potratna ali varčna je njegov hiša," pojasnjuje ena njihovih certificiranih izdajalk Lidija Žvajker. Ne podatek o rabi energije, bistven del so priporočila za stroškovno učinkovite izboljšave. "Ko se izdela energetska izkaznica, se hkrati izdelajo tudi ukrepi. Mi simuliramo ukrepe za najbolj optimalen strošek, da dobimo čim boljšo učinkovitost stavb."

Obveza pridobitve energetske izkaznice za lastnike stavb pri prodaji ali oddaji v najem za več kot eno leto velja najmanj od uveljavitve energetskega zakona, to je od 22. marca lani, oziroma od julija 2013, ko je bilo mogoče pridobiti prve energetske izkaznice.

Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali ne oddajajo v najem, izkaznice ne potrebujejo. Prav tako ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani. Poleg tega obstajajo izjeme, na primer stavbe, ki so varovane skladno s predpisi o varstvu kulturne dediščine ali so namenjene obredom oziroma verskim dejavnostim.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.