Ljubljana, petek, 15. november 2019, 20:06

40 dni brez alkohola »Za moje in tvoje dostojanstvo«

"40 dni brez alkohola" 2015
Foto © ARO

"Kemično omamljanje možganov z alkoholom in drugimi drogami, je očiten primer, kako človek skuša svobodno poleteti brez odgovornosti."


Datoteke za prenos:

Slovenska Karitas v postnem času že deseto leto skupaj s soorganizatorjema Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k preventivni akciji »40 dni brez alkohola«. Poudarek letos temelji na spoštovanju dostojanstva vsakega človeka, še posebej otrok. Zato se pobudi pridružuje tudi Društvo za pomoč otrokom alkoholikov – NACOA Slovenija.

V akciji lahko sodeluje vsak, in sicer tako, da se kot test ali dar solidarnosti za vse, ki trpijo, alkoholu odpove, pa tudi strežbi te pijače, tako doma kot v društvih in na prireditvah. Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre več kot 700 ljudi, pravijo na Slovenski Karitas.

Čeprav se je število tovrstnih prometnih nesreč zmanjšalo, pa Igor Velov z Agencije RS za varnost prometa opozarja: »Ob podatku, da ima povprečen povzročitelj takšne nesreče v krvi 1,45 g/kg alkohola, se lahko samo zgrozimo. Če povem podatek, da je v lanskem letu 23 ljudi izgubilo življenje na naših cestah, 119 pa se jih je hudo poškodovalo, sigurno ne moremo biti zadovoljni. In ti podatki so in nam morajo biti v opomin, da naredimo še več na tem področju.«

Mag. Igor Velov
Mag. Igor Velov


Pobuda je po besedah generalnega tajnika Imreta Jerebica priložnost, da se testiramo, ali 40 dni zmoremo. "Ni treba, da to kam zapišemo ali na glas govorimo. Priložnost je, da se 40 dni testiramo, in da smo sočutni in solidarni do tistih, ki so nastradali zaradi alkohola, to so družine, posamezniki, udeleženci v cestnih nesrečah, tisti, ki jih je doletela ta bolezen ali kdo drug.«

Geslo akcije »Za moje in tvoje dostojanstvo« pomeni, da moramo upoštevati in spoštovati »sebe, sočloveka, naravo in Boga«, je poudaril Jože Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka. »Kemično omamljanje možganov z alkoholom in drugimi drogami, je namreč očiten primer, kako človek skuša svobodno poleteti brez odgovornosti,« odklopljen od realnih meja pa se izgubi sam v sebi, družbi in vesolju. »Ne samo omamljanje z nezakonitimi drogami, ampak tudi omamljanje z imetjem – potrošništvo je danes največja omama. Od nekdaj pa je bila najhujša omama, ki jo je že Trstenjak rad omenjal, oblast, moč nad ljudmi,« je dodal Ramovš.

Dr. Jože Ramovš; foto: Karitas
Dr. Jože Ramovš; foto: Karitas

Otroci v družinah, v katerih je prisoten alkohol, čutijo negotovost, strah in tesnobo, pa je opomnila Sonja Gerič Bevec iz Društva za pomoč otrokom alkoholikov. Otrokovo dostojanstvo je zato, še preden se zave lastne vrednosti, zanikano, pomoč pa lahko poišče prav v tem društvu. V akciji sodelujejo tudi Zavod Varna pot, ljubljanska Medicinska fakulteta in društvo Žarek upanja.

Več o akciji lahko preberete na www.brezalkohola.si in Facebooku.

Imre Jerebic; foto: Karitas
Imre Jerebic; foto: Karitas

Ne spreglejte: