Petra StoparPetra Stopar
Vir Jezusove moči je molitev (foto: http://getupwithgod.com/)
Vir Jezusove moči je molitev | (foto: http://getupwithgod.com/)

Kateri postni pobudi pa se boste odzvali vi?

Cerkev na Slovenskem | 16.02.2015, 11:48 Petra Stopar

V Katoliški Cerkvi bo v postnem času, ki ga začenjamo na pepelnično sredo, potekalo več različnih pobud. Med njimi so kar tri akcije Slovenske Karitas.

Karitas s soorganizatorjema Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa – svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavodom Med.Over.Net že deseto leto spodbuja k preventivni akciji "40 dni brez alkohola". V smislu letošnjega poudarka "Za moje in tvoje dostojanstvo" želijo poudariti, da prekomerno uživanje alkohola prizadene dostojanstvo mnogih ljudi, še posebej otrok. Pobuda 40 dni brez alkohola se bo sklenila na velikonočno vigilijo, 4. aprila. V sklopu akcije Karitas vabi tudi na romanji, prvo bo že v soboto na Brezjah, drugo pa v nedeljo, 15. marca na Sveti Gori.

Karitas v postnem času nadaljuje akcijo "Ne pozabimo", ki je namenjena pomoči ljudem v stiski v bližnjih balkanskih državah, kjer se je revščina zaradi lanskoletnih poplav v Bosni in Hercegovini ter Srbiji še povečala. V postnem času pa bo Karitas pozivala tudi k poglobitvi petkovega posta s pobudo, da preživimo vsak petek v postu preprosto, solidarno in v bližini z Bogom.

Slovenska Karitas se bo pridružila tudi svetovni kampanji za zmanjšanje lakote v svetu. Akcijo z naslovom "Ena človeška družina, hrana za vse" podpira tudi papež Frančišek. V sklopu te kampanje so župnijske Karitas povabljene, da na Veliki četrtek ali ob blagoslovu velikonočnih jedi na Veliko soboto pred cerkvijo organizirajo zbiranje hrane za ljudi v stiski.

V času pred tiho nedeljo pa bo Karitas začela dobrodelno akcijo "Pomagajmo preživeti", ki je namenjena pomoči družinam in posameznikom v Sloveniji, ki jih je prizadela gospodarska kriza.

Zavod Božji otroci pripravlja 40 dnevno molitev za življenje pred ljubljanski porodnišnico, Zavod Živim pa akcijo "Pre-živim". V postnem času bodo zbirali hrano za 4 družine, ki živijo v težkih razmerah, pa so se kljub temu odločile obdržati otroka.

Iniciativna skupina Molitve in posta za domovino vabi slovenske župnije, da se vključijo v molitveno verigo za domovino. Letos želijo dati še poseben poudarek molitvi in postu za družino in za odgovorno sprejemanje življenja.

Društvo SKAM pa za letošnji postni čas prvič organizira akcijo "40 ur brez telefona". Vsi smo povabljeni, da v postnem času izklopimo telefon vsaj med 19.00 in 20.00.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Sociala, Papež in Sveti sedež, Hrana in okolje, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.