Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Grožnje novinarjem Reporterja in Demokracije naletele na neustrezen odziv pristojnih

Slovenija | 04.02.2015, 19:08

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so izrazili razočaranje nad neustreznim odzivom pravosodja in organov pregona na grožnje, ki so jih bili v zadnjem mesecu deležni novinarji Reporterja in Demokracije. Po oceni podpredsednika ZNP Matevža Tomšiča so grožnje tudi pri večini medijev naletele na nepričakovano medel odziv.96

Član upravnega odbora ZNP Igor Kršinar je na novinarski konferenci spomnil, da je neznanec z vzdevkom Zakladnik Matija 7. januarja na družbenem omrežju Facebook zagrozil s fizičnim nasiljem novinarjem Reporterja in Demokracije. Slabe tri tedne kasneje, 27. januarja, je po Kršinarjevih besedah sledila grožnja v blogu Mitje Kunstlja Mikstone.

Iz Kunstljeve domišljijske zgodbe, ki je napisana v tretji osebi, je mogoče brez težav razbrati grožnje kolumnistu Vinku Vasletu in novinarjem Reporterja, je opozoril Kršinar in prebral nekaj odlomkov zgodbe. Dejal je, da so enako kot v primeru groženj na Facebooku tudi tokrat takoj obvestili policijo.

Po Kršinarjevih besedah je policija napovedala, da bo v četrtek uredništvo Reporterja obiskal kriminalist. Razočaran nad dosedanjim odzivom pravosodja in organov pregona je Kršinar zastavil vprašanje, kako bi policija in tožilstvo ukrepala v primeru, da bi tovrstne grožnje namesto na novinarje letele na poslance ali ministre.

Kršinar je izrazil prepričanje, da so grožnje prišle z levega dela političnega prostora, zato tudi na četrtkovi seji komisije DZ za peticije ter za človekove pravic in enake možnosti pričakuje ustrezen odziv levih strank. Pomemben del krivde za nestrpnost do novinarjev je Kršinar pripisal nosilcem javnih funkcij, ki s pomočjo sovražnega govora obračunavajo z njim neljubimi mediji.

Novinar Demokracije Gašper Blažič - omenjeni neznanec z vzdevkom Zakladnik Matija mu je preko Facebooka zagrozil s fizičnim nasiljem - je pravosodju in organom pregona očital dvoličnost pri obravnavi groženj. Po njegovih besedah smo priča selektivnemu odzivu pristojnih organov, pri čemer se še vedno soočamo s partijskim rasizmom.

Blažič je posebej opozoril na primere, ko gre za grožnje posameznikov z imenom in priimkom. "Kar je za vsako demokratično družbo skrajno, je pri nas žal še vedno normalno," je poudaril. Dodal je, da neustrezen odziv pristojnih institucij le še dodatno krepi družbeno nestrpnost.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.