Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Slovenka leta Sonja Pungertnik: Brez družine kot narod ne bomo preživeli

Slovenija | 21.02.2015, 11:04

Otrok mora rasti ob liku matere in očeta, je sinoči na Viktorinovem večeru v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju dejala Slovenka leta 2014 Sonja Pungertnik. Skrbi jo zapostavljanje družine.

„Mislim, da res ni vseeno kje človek preživi svoje otroštvo, tako kot tudi ni vseeno ali ima temelje in korenine, ki ga vežejo na dom, kamor se lahko vedno znova vrača,“ je dejala Pungertnikova, ter se vprašala, zakaj zapostavljamo družino. „Zdi se mi, da danes nekako verjamemo, da je kar vseeno kje človek živi, da je kar vseeno s kom živi, pa vendarle, če temu ne bi bilo tako potem Bog sveta ne bi ustvaril na tak način. Mislim, da otrok mora rasti ob liku očeta in ob liku matere, saj vidimo koliko ljudi ima v današnjem času težave prav s tem, ko se soočajo s travmami zaradi svojega otroštva v katerem je kakšen od teh dveh likov manjkal, ali pa je bil nepopoln. Zato mislim, da se tudi kristjani danes premalo zavedamo, da je družina tista vrednota, ki bi jo morali braniti z vsemi svojimi močmi. Seveda tukaj ne mislim, da bi s tem nesprejemali tiste, ki družin nimajo ampak vendarle, da bi se zavedali, da brez družine pravzaprav kot narod tudi ne bomo preživeli."

Pungertnikova je pred Štajerci spregovorila predvsem o svojem življenju ter o nominaciji za Slovenko leta. Vsem je položila na srce, da naj se v postnem času zavemo lastne dragocenosti zase, za Boga in za druge.

Pred pogovorom v minoritskem samostanu se je Slovenka leta sešla tudi s člani Društva slepih in slabovidnih na Ptuju, kjer je bila kritična predvsem do krovne organizacije, ki bdi nad slepimi in slabovidnimi.

Zanimanje je bilo precejšnje
Zanimanje je bilo precejšnje © Albina Ropič

Na srečanju z Društvom slepih in slabovidnih Ptuj
Na srečanju z Društvom slepih in slabovidnih Ptuj © ARO

Sonja s predsednikom društva Janezom Solino in tajnico društva Brigito Primožič
Sonja s predsednikom društva Janezom Solino in tajnico društva Brigito Primožič © ARO

Pogovor s Sonjo je vodila članica društva Polona
Pogovor s Sonjo je vodila članica društva Polona © ARO

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.