Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

AUDIO/VIDEO: Ustanovljena koalicija "Za otroke gre!"

Slovenija | 19.02.2015, 21:59 Marjana Debevec

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je v četrtek zvečer v Antonovem domu na Viču v Ljubljani pripravila posvet o predlogu napovedanih sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Poslanci Državnega zbora bodo predvidoma že v začetku marca glasovali o redefiniciji zakonske zveze, ki naj ne bi bila več skupnost moža in žene, ampak le skupnost dveh oseb. Ta zakon tako omogoča posvojitve otrok tudi v istospolne skupnosti.

Predsednik Komisije pravičnost in mir p. Tadej Strehovec je uvodoma predstavil stališče Cerkve do tega tako pomembnega vprašanja. Član omenjene komisije France Cukjati pa je spregovoril o postopku sprejemanja omenjene zakonodaje. Opozoril je na primere v drugih državah, ki vodijo v absurdne situacije, pa tudi na homoseksualno propagando v šolah, ko otroke poskušajo prepričevati naj si spol izberejo sami, pa tudi eksperimentirajo s svojo spolno usmerjenostjo. »Genetika pa dobro ve, da je vsaka vaša celica ali moška ali ženska. Vse celice v človeku so ali moške ali ženske«, je bil jasen Cukjati in dodal: »To igranje, to nespoštovanje narave, to igranje s človekom, to ni krščansko in to ni človeško«. Svet je bil odrešen iz družine, propadel pa bo, ko tega ne bo več, je še poudaril.

Tomaž Merše iz Družinske pobude pa je poudaril: »Kateri je oče lahko miren in ne stori nič takrat, ko ve, da njegovim otrokom v osnovni šoli predlagajo, naj razmišlja o tem, kakšnega spola sploh je, ali bi ga morda spremenil; ko mu predlagajo, naj si predstavlja sebe v spolnem odnosu s svojim sošolcem, najboljšim prijateljem. Medtem, ko vsi vemo, da otroci v osnovni šoli potrebujejo ljubezen in ne seks. Katera mama je lahko mirna, mirne vesti, tiho in ne ukrene nič, četudi ve, da lahko, ko ve, da nekateri hočejo potiskati otroke, ki ostanejo brez staršev, ki so že tako prizadeti, v dvomljivo okolje istospolnih partnerskih skupnosti. Mislim, da tega kot starši, kot stari starši, ne moremo kar tako mirno gledati, četudi se je upirati težko«.

Povabil je vse navzoče, da se ne ustrašijo, ampak organizirajo in skupaj nastopijo v obrambo otrok in družine.

Srečanje so udeležnci shoda začeli in sklenili z molitvijo
Srečanje so udeležnci shoda začeli in sklenili z molitvijo © Marjana Debevec
USTANOVITEV NOVE KOALICIJE ZA OTROKE GRE - SHOD PRED DRŽAVNIM ZBOROM 3. MARCA

Naznanil je ustanovitev nove koalicije z naslovom: "Za otroke gre!" Vodila jo bosta Metka Zevnik in Aleš Primc. »Ne bomo napadalni, ne bomo žaljivi, bomo pa odločni«, je še poudaril Merše.

Metka Zevnik se je zavzela za glas starih staršev, ki so po novi zakonodaji izrinjeni iz družine. Ni možna ni niti posvojitev njihovih vnukov. Zato se je zavzela za pomen razširjene družin ter medgeneracijsko sodelovanje. »Stari starši povzdigujemo svoj glas! Povzdigujemo glas proti predlogu zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih saj sprememba zakona dovoljuje posvojitve homoseksualnim parom , starim staršem pa ne«, je dejala Zevnikova in dodala: »Teorija spola je teorija. Naravoslovje teorije ne priznava, dokler ni potrjena. Potrjeno pa je v tisočerih generacijah, da lahko otrok nastane zgolj iz moža in žene.«

Aleš Primc pa je poudaril odgovornost staršev za vzgojo lastnih otrok. Pozval je k odgovornosti vseh ljudi dobre volje za širjenje zablod omenjene novele zakona. »Mame in očetje imamo prvo in največjo odgovornost do otrok. Če živimo skupaj ali ne. Te odgovornosti nam ne more nihče vzeti in se je tudi sami ne moremo odreči. Mame in očetje smo ne samo po naravi, temveč tudi po zakonu in ustavi prvi in najbolj odgovorni za vzgojo in razvoj otrok. Če te odgovornosti ne opravljamo, nam lahko otroke tudi odvzamejo. Zdaj pa se želi prikazovati mamo in očeta kot tista, ki sploh nista dobra za vzgojo otrok. Dragi naši zakonodajalci, lepo vas prosimo, bodite skladni sami s seboj in omogočite mami in očetu, da opravljata svojo nalogo. Če tega ne boste storili in boste želeli staršem odreči našo temeljno naravno pravico in dolžnost za vzgojo otrok, se bomo temu prisiljeni upreti.« Če bo zakon sprejet, potrebujejo za uspeh referenduma 20 odstotkov vseh volivk in volivcev. Zato je vse navzoče povabil, da odidejo z jasno mislijo, da je naša odgovornost čim bolj razširiti stališče, za kaj pri tem zakonu gre. »Jaz sem prepričan, da se ta rezultat da doseči«, je zatrdil.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je na vprašanje, ali je vesel, ker se toliko iniciativ in posameznikov bori za pravice in otrok in družine, takole odgovoril: »Najprej sem žalosten zato, ker se je treba za to sploh boriti. To je katastrofa duha. To je katastrofa tiste osnovne človeške drže in zaradi tega sem žalosten. Ker pa vem, da je to manjšina – močna, glasna, ampak manjšina – sem po drugi strani vesel, ker vem, da je zelo veliko ljudi, ki ohranjajo temeljne vrednote, za katere človek ostaja človek in kot takšen nedotakljiv, otrok ostaja dar in nikoli pravica nikogar, in tega sem pa vesel. Iskreno vesel

Novoustanovljena koalicija 3. marca ob 16.30 pripravlja veliki shod pred državnim zborom. 3. marec so zato razglasili za dan ljubezni.

Posveta so se poleg že naštetih gostov udeležili tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, poslanca NSi in SMC Iva Dimic in Mitja Horvat ter predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...