Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež: V Cerkvi ni prostora za duhovnike, ki zlorabljajo otroke

Cerkev po svetu | 06.02.2015, 09:40 Marta Jerebič

V Vatikanu od danes do nedelje prvič v polni sestavi zaseda Papeška komisija za zaščito mladoletnih. Papež Frančišek je v zvezi z njenim delovanjem pisal vsem predsednikom škofovskih konferenc in višjim predstojnikom ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega delovanja. Ob tem je poudaril, da v Cerkvi ni prostora za duhovnike, ki zlorabljajo otroke, ter vse krajevne Cerkve pozval, naj naredijo vse, da bodo izkoreninile rano spolnih zlorab in zaščitile otroke ter odprle pot sprave in ozdravljenja pri zlorabljenih.

Frančišek je Komisijo za zaščito mladoletnih ustanovil marca lani z namenom, da oblikuje predloge in pobude, ki bodo izboljšali norme in postopke za zaščito otrok in mladoletnikov. Komisija je torej v pomoč krajevnim Cerkvam pri obravnavanju tega problema. Papež zato škofovske konference in višje redovne predstojnike poziva k polnemu sodelovanju s komisijo in dodaja, naj v to vključi visoko strokovne osebe, ki so znane po svojem prizadevanju na tem področju.

»Družine morajo vedeti, da Cerkev ne varčuje s trudom, da bi zaščitila njihove otroke. Pravico imajo, da se nanjo obračajo s polnim zaupanjem, saj je varna hiša,« piše papež in dodaja, da jih strah pred škandalom nikoli ne sme pripeljati do tega, da bi prikrivali zlorabe. Za tiste, ki zlorabljajo mladoletnike, ni prostora med duhovniki, poudarja Frančišek.

Škof in višji redovni predstojniki imajo nalogo, da v župnijah in drugih cerkvenih ustanovah zagotavljajo varnost otrok in mladostnikov. Duhovniki in odgovorni za redovne skupnosti morajo biti tudi razpoložljivi za srečanje z žrtvami in njihovimi bližnjimi, še dodaja sveti oče. Takšna srečanja so po njegovih besedah dragocene priložnosti, ko lahko prisluhnejo tistim, ki so veliko pretrpeli, in jih prosijo odpuščanja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.