Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Čas vzhajanja je pomemben

| 27.01.2015, 11:34 Matjaž Merljak

Da se bliža pustni čas, se je pokazalo tudi v oddaji Ponedeljkova 17. s sestro Nikolino. Zanimalo vas je, kako pripraviti lepe in okusne krofe. Vprašali ste med drugim tudi, koliko bele moke uporabimo pri pripravi ajdovih žgancev ali ajdovega kruha.>

Sestra Nikolina je povedala še, kako pripraviti sladke testenine z makom in skuto, skutino zelenjavno loparnico ..

Ena od poslušalk jo je vprašala, kako in kje se uporablja lan, drugo pa je zanimala uporaba vinskega kamna namesto pecilnega praška. Sestra Nikolina je odgovorila, da se lahko uporablja enako, saj je prav tako rahljalno sredstvo, a pri bogatem testu priporoča uporabo pecilnega praška.

Sukali smo se tudi okoli hladilnika in zmrzovalnika: ali lahko kvašeno testo naredimo dan prej in ga damo v hladilnik, ali lahko damo sveži kvas zamrznit, kako shraniti orehe. Glede prvega je bil odgovor pritrdilen, sestra Nikolina je nato še pojasnila, da se kvas lahko da zamrznit, priporoča pa, da ga zamrzujejo v količinah, ki jih bodo kasneje uporabljali. Orehe lahko za krajši čas shranimo v shrambi, sicer pa jih damo v zmrzovalnih. Damo jih v papirnato vrečko, nato pa še v plastično vrečko (da se ne navzamejo drugih vonjev).

Nepogrešljivi so nasveti za rezanje kremnih rezin z običajnim nožem in kako pripraviti dobro rolado. Več boste slišali v ponovitvi oddaje nocoj ob 23.00, v posnetku v audio arhivu ali na posebnem blogu oddaje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.