Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nadškof Uran, vse najboljše!

| 22.01.2015, 11:50 Tone Gorjup

V Spodnjih Gameljnah v župniji Šmartno pod Šmarno goro se je na današnji dan leta 1945 rodil nadškof Alojz Uran. Ob njegovi sedemdesetletnici smo ga radijski sodelavci presenetili v njegovi tržaški pristavi pri šolskih sestrah, kjer se razdaja rojakom onstran meje. Vesel in nasmejan nas je sprejel in se skupaj s sestrami, nami in rednimi obiskovalci maš v samostanski kapeli Bogu zahvalil za dar življenja, za svojo mamo in prosil blagoslova za naprej.

V duhu jubilejne akcije „Dobro delo, dobro dene“ smo pred peto uro zjutraj odhiteli izpred Zavoda sv. Stanislava. Naš cilj: presenečenje „popotnika v Trstu“, ki je dočakal sedemdeset let. Na Razdrtem je prisedel še tehnik Izidor in pred šesto uro smo bili že na Opčinah. Tam nas je pričakal župnik in dekan v Štandrežu Karlo Bolčina in nam pokazal bližnjico do samostana tržaških šolskih sester. Res nas je pot vodila skozi vrtove umobolnice, a izognili smo se jutranjemu vrvežu tržaških ulic. Pozvonili smo in kmalu dočakali sestro, ki nas je spustila na dvorišče. Kmalu ko smo vzpostavili zvezo z Ljubljano, smo se splazili do vrat hiše, v kateri stanuje slavljenec. Pozvonili smo in na vratih smo zagledali nasmejan obraz. „Vse najboljše za te ... vse najboljše dragi nadškof ...“ Sledilo je voščilo urednika Francija Trstenjaka v imenu radijskih sodelavcev, vseh poslušalcev, še posebej vseh prijateljev Radia Ognjišče. Presenečen in vesel se je še precej „jutranji“ nadškof Uran, ki prejel čestitko v živo na pragu tržaškega doma in jo z zamikom slišal še na radiu, ki je igral v ozadju, zahvalil druščini iz Ljubljane v spremstvu duhovnika z goriškega konca.

Presenečenje
Presenečenje © ARO

Dobrih deset minut zatem smo se zbrali pri maši v sestrski kapeli. Z nadškofom so somaševali naš urednik Franci, njegov sošolec Karlo iz Štandreža in hišni kaplan pri sestrah. Nadškof Uran je na začetku maše ponovil besede zdravnika noseči materi sredi vojne vihre: „Pozabi na tega otroka, ki ga nosiš. če bo sploh živ, bo imel gotovo hude posledice.“ Ta otrok je zdaj daroval sveto mašo za svojo mamo, ki je v zaupanju v Marijo sprejela svojega sina in ga, ko se je rodil, darovala Njej.

Zahvala za sedemdeset let življenja
Zahvala za sedemdeset let življenja © ARO

Po maši smo mu skupaj s sestrami še enkrat voščili nadškofu Alojzu Uranu in nazdravili pri zajtrku v njihovi obednici.

Z Radijem Ognjišče je bil povezan tudi obisk prijateljev s Ceste pri Ajdovščini, ki so nadškofa že prejšnji večer presenetili s podoknico. Njihovo prijateljevanje je namreč povezano z radijskimi počitnicami, kjer so se z njim bolje spoznali in povezali.

Podoknica prijateljev z radijskih počitnic nadškofu Uranu
Podoknica prijateljev z radijskih počitnic nadškofu Uranu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.